Sosyal medya üzerinden PKK'ya eleman teminine hapis istemi

Sosyal medya üzerinden PKK'ya eleman teminine hapis istemi

Van'da terör örgütü PKK'ya sosyal medya üzerinden eleman temin ettikleri iddiasıyla tutuklanan 2 kişi hakkında 15'er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı

VAN (AA) - CEMAL AŞAN - Van'da sosyal medya üzerinden paylaştıkları video ve yaptıkları görüşmelerle bölücü terör örgütüne eleman kazandırdıkları ileri sürülen iki sanığın, 15'er yıla kadar hapsi istendi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 5 Kasım 2015'te İstanbul'dan Van'a getirdikleri inşaat işçisini dağa götürmek isterken yakalanan 2 sanık hakkındaki soruşturmayı tamamladı. Hazırlanan iddianame, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, sosyal medya üzerinden terör örgütü PKK'yı öven videolar paylaşarak propaganda yapan ve terör örgütüne eleman kazandıran sanıkların, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan ayrı ayrı 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Terör örgütü PKK'nın, "Cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemleriyle, Anayasa'da belirtilen cumhuriyetin niteliklerini, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak" amacıyla kurulduğu ifade edilen iddianamede, bu amaç için birçok silahlı eylem gerçekleştirdiği vurgulandı.

İddianamede, 5 Kasım 2015'te "155 Polis İmdat" hattına yapılan, "Van'da iki kişinin İ.B'yi dağa götürecekleri" şeklindeki ihbar üzerine başlatılan soruşturma üzerine, dağa götürülmek istenen İ.B. ile ona yardım eden T.B'nin şehirlerarası otobüs terminalinde, şüpheli Y.A'nın da YYÜ kampüsünde yakalandığı bildirildi.

Kendisini dağa götürmek isteyen iki kişiden şikayetçi olan İ.B, sosyal medya üzerinden terör örgütü PKK ile ilgili videolar ve paylaşımları izledikten sonra dağa çıkmaya karar verdiğini anlattı.

İ.B, İstanbul'da inşaatta çalıştığı sırada tanıştığı Y.A'dan kendisini dağa götürmesini istediğini, onunda kabul ettiğini belirterek, ifadesinde şunları söyledi:

"Bu konuşmadan birkaç gün sonra Y.A, sosyal paylaşım sitesinden bana 'senin işini hallettim' şeklinde mesaj attı. Ben örgütün dağ kadrosuna gitmekten vazgeçtiğim için mesaja cevap vermedim. Aradan bir süre geçtikten sonra telefonla beni aradı. Ben de bu tarihte kız arkadaşımdan ayrılmıştım. Kendime yeni bir çıkış yolu arıyordum bundan dolayı örgütün dağ kadrosuna gitmek istediğimi söyledim. Daha sonra beni 6-7 kez aradı. Bu aramasının sebebi benim örgütün dağ kadrosuna gitmekten vazgeçmemi engellemekti. Başka birinin adına benim için otobüs bileti aldı. Yolculuk esnasında telefonumu kapalı tutmamı, otogarda bir arkadaşının beni alacağını söyledi. Otogara indikten bir süre sonra polisler ikimizi yakaladı. PKK örgütünün dağ kadrosuna gitmek istememdeki amaç kız arkadaşımdan ayrılmış olmanın vermiş olduğu boşluktan dolayıdır. Ben kesinlikle örgütün dağ kadrosuna gitmek istemiyorum."

Şüphelilerin sosyal medya hesaplarının incelenmesi sonucu, terör örgütü PKK'yı öven, meşru gösteren ve destekçisi olduğunu belirtecek şekilde teröristlere ait resim, bayrak ve paylaşımların bulunduğuna yer verilen iddianamede, terör örgütü PKK adına kent merkezlerinde "milislik" faaliyeti yürüten örgüt mensuplarının, kırsal alanda eylem talimatlarını veren teröristlerle köprü vazifesi gördükleri, gerçekleştirilmesi planlanan eylemlerin keşfini yaptıkları ve örgüte eleman temininde etkin rol oynadıklarının tespit edildiği kaydedildi.

İddianamede, PKK/KCK terör örgütünün hiyerarşik yapısı içerisinde faaliyet gösteren şüphelilerin, terör örgütünün kırsal alanına eleman aktarma faaliyeti çerçevesinde mağdur İ.B'nin katılımını yaparken yakalandıkları belirtilerek, şöyle denildi:

"Şüpheli T.B'nin üzerinde 'Tendürek yönetimine' diye başlayan ve içeriğinde örgütün kırsal alanından şehir yapılanmasına gönderilmiş bir not ile örgüte katılan bazı kişilere ait bilgiler çıkmıştır. Şüphelilerin, örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmaksızın, emir komuta zinciri içerisinde hareket etmeksizin örgütün kırsal alanına eleman temin edemeyecekleri düşünüldüğünde, her iki şüphelinin de örgütün üyesi olarak faaliyette bulundukları anlaşılmaktadır. Eylemlerine uyan ilgili sevk maddelerine göre cezalandırılmaları kamu adına iddia ve talep olunur."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :