Sosyal Bilimler Kongresi gerçekleştirildi

Sosyal Bilimler Kongresi gerçekleştirildi

Sosyal Bilimler Kongresi gerçekleştirildi

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) işbirliğinde, sosyal bilimlerin çeşitli disiplinlerinde tarihsel ve güncel konuları ele alan bildirilerin sunulacağı “İkinci Uluslararası Öğrenciler Sosyal Bilimler Kongresi” gerçekleştirildi.

Göç, mülteciler, uluslararası ilişkiler, hukuk, siyasi tarih, küresel sorunlar, din, ekonomi, dil bilimi, edebiyat, sanat, tüketim ve kalkınma, kültür-kimlik-siyaset, uluslar arası öğrenciler ile yönetim konularında gerçekleştirilen oturumlarda Kosova da farklı yönleriyle anlatıldı.

NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Mızırak kongre ile ilgili yaptığı değerlendirmede, YTB’nin son dönemde nitelikli insanları Türkiye’de eğitim tekrar ülkelerine göndererek önemli bir faaliyetin altına imza attıklarını belirterek, bu öğrencilerin gelecekte ülkeleri ile Türkiye arasında kuvvetli bir bağ kuracağını kaydetti. Türkiye’nin şu anki sınırları içinde kalma lüksünün bulunmadığını ifade eden Mızırak, “Özellikle Kuzeyimizle ırk bağımız var. Güneyimizle, Doğumuzla din birliğimiz var. Kuzey Afrika ve Balkanlarla tarih birliğimiz var. Bunları kuvvetli tutmak zorundayız. Rekabetçi büyük ülke olmak için bu bağları kuvvetli tutmalıyız. Biz sömürüye dayalı bir ülke olmadık olmayacağız da. Bu ülkelerdeki nitelikli iş gücünü, nitelikli beyinleri Türkiye’de misafir edip onları eğitip kendi özelliklerini kendi kültürlerini koruyarak tekrar ülkelerinde nitelikli şekilde ülkelerin kalkınmasına etki etmeleri bizim için çok önemli. Hak ve adaletin konuşulduğu bir dünya inşa etmeye şiddetle ihtiyacımız var. Ve biz bunu dünyaya mesaj olarak veriyoruz inşallah hakkın adaletin konuşulduğu dünyayı hep beraber inşa edeceğiz” dedi.

“Tüketim ve marka konusunda Türkiye’nin eğitim alanında yumuşak güç olarak yurt dışı faaliyetlerinin analiz edildiği oturum gerçekleştirdik ve gerçekten çok verimli oldu” diyen Mızırak, bu kongreden önemli çıktıların olacağını ifade etti.

Toplamda 51 ülkeden gelen öğrenciler 24 oturumda 117 bildiri sundu.