Soru ve araştırma önergelerinin iade edilmesi

Soru ve araştırma önergelerinin iade edilmesi

HDP Adana Milletvekili Beştaş:- "TBMM Başkanı taraflı tutum sergilemektedir"

TBMM (AA) - HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, soru ve araştırma önergelerinin iade edildiğini belirterek, "TBMM Başkanı İsmail Kahraman taraflı tutum sergiliyor" dedi. Beştaş, düzenlediği basın toplantısında, 1 Kasım'dan sonra TBMM Başkanlığına verdikleri soru ve araştırma önergelerinin yarısından fazlasının iade edildiğini, Meclis Başkanı'nın keyfi ve hukuka dayanmayan uygulamalar yaptığını savundu.
Parlamenter sistemlerde milletvekillerinin denetim hakkını kullanmalarının İçtüzük ve Anayasa'da belli olduğunu anlatan Beştaş, "Meclis Başkanlığının tarafsız bir kurum olması gerekiyor. O kadar tarafsızlık öngörülmüş ki bu nedenle siyasi parti grupları Meclis Başkanlığına aday gösteremiyor. Meclis Başkanı tarafsız ve bütün milletvekillerine eşit mesafede olmak, denetim mekanizmasının uygulanmasına ilişkin önüne gelen tüm taleplere eşit mesafede yaklaşmak zorundadır. Meclis Başkanı ve TBMM Başkanlığının denetimi işlevsiz hale getirme hak ve yetkisi söz konusu değildir" diye konuştu.
TBMM İçtüzüğü'nün, verilen önergelerin kaba ve yaralayıcı olup olmadığı konusunda takdir yetkisini TBMM Başkanlığına verdiğine işaret eden Beştaş, önergelerinin ya iade edildiğini ya da yanıt alamadıklarını açıkladı.
İade edilen önergelerden örnekler veren Beştaş, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın Cizre, kendisinin Ankara saldırısı, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili önergelerinin iade edildiğini, iade gerekçelerini dikkate alarak yeniledikleri önergelerin de geri gönderildiğini, üç kez değiştirdikleri önergelerin yine kabul edilmediğini kaydetti. Meclis Başkanı'nın yargıç, TBMM'nin ise bir yargı mekanizması olmadığını vurgulayan Beştaş, verdikleri önergelerin hukuk ve İçtüzük kurallarına aykırı olup olmadığını değerlendirecek kadar hukuk bilgisine sahip olduklarını bildirdi.
Beştaş, muhalefetin tümüyle susturulmak istendiğini öne sürerek, şöyle devam etti:"Bu dönemin çok özgün işleyiş tarzı olduğunu ve bunun bilinçli karar olduğunu ifade etmek istiyorum. Muhalefete karşı Türkiye tarihinde ender rastlanan uygulamalar, baskılar kanunsuz engellemeler zaten gündemde. Anayasal ilkeler her gün çiğneniyor bizzat Cumhurbaşkanı tarafından. Meclis Başkanı'nın hükümeti koruyup kollaması, muhalefetin önergelerini gerekçesiz ve sudan bahanelerle reddetmesi muhalefetin muhalefet yapma hakkını gasp etmektedir, muhalefeti Meclis'te işlevsiz hale getirmektir, yasama organının çalışmasını engellemektir. TBMM Başkanlığı bu tutumuyla tarafsızlığını yitirmektedir. Kendisi hangi sözlerin yaralayıcı veya kaba olduğunu şüphesiz takdir eder. Ama her gün önergeleri başka gerekçeyle geri gönderirse, bunu taraflı tutum ve yanıtlardan kaçınma olarak görürüz. Biz bunları vermekten ve takip etmekten vazgeçmeyeceğiz." Beştaş, Şırnak Valisi Ali İhsan Su'nun çıplak kadın cesedi görüntüleriyle ilgili açıklamasının sorulması üzerine, "Bu iş nerede yapılırsa yapılsın, bir kadının kimliğinden, dilinden, inancından bağımsız şekilde bedeni çırılçıplak soyularak teşhir edilmesi, Türkiye'nin hangi ilinde olursa olsun büyük bir aymazlıktır, utançtır, vahşettir. Bu arada yapılmadı diye sorumluluktan mı kurtuluyor? Bunu görenler var" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :