Sorgun'da kış hazırlıkları

Sorgun'da kış hazırlıkları

YOZGAT (AA) - Sorgun ilçesinde kış hazırlıkları kapsamında, bulgur (hedik) kaynatılmaya başlandı.Karşıyaka mahallesi sakinlerinden Nuriye Gündüz, AA...

YOZGAT (AA) - Sorgun ilçesinde kış hazırlıkları kapsamında, bulgur (hedik) kaynatılmaya başlandı.

Karşıyaka mahallesi sakinlerinden Nuriye Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylül ayı sonlarından itibaren kış hazırlıklarına başladıklarını, bu kapsamda evlerinin önüne kurdukları kazanlarda bulgur yapmak için hedik kaynattıklarını söyledi.

Kış öncesi turşu, çanak peyniri, erişte, patlıcan, biber, fasulye kurutması, bulgur gibi birçok hazırlık yaptıklarını ifade eden Gündüz, "Buğday hasadı bitince önce buğdayı yıkarız. Sonra bulgur kazanlarını kurar, içine yıkanmış buğdayları atarak kaynatıp hedik yaparız. Kaynattığımız buğdayları serip kuruturuz. Sonra kuruttuğumuz buğdayı değirmene götürüp bulgur haline getiririz. İhtiyacımız kadarını evimize ayırır, gerisini satarız. Bunu bazen tek başımıza, bazen de mahalledeki komşularımızla imece usulü yaparız." dedi.

Sarı ve esmer olmak üzere 2 tür bulgur olduğunu, boyutlarına göre de pilavlık ya da köftelik olarak da ayrıldıklarını belirten Gündüz, bir de düğürcük denilen çok ince bulgur olduğunu, onun da çiğköfte de kullanıldığını kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :