Sony'nin "Röportaj" filmine tehditler

Sony'nin "Röportaj" filmine tehditler

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest:

WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Sony firmasının "Röportaj" filminin vizyona girmesi halinde sinemalara saldırıda bulunulacağına dair tehditleri ciddi ulusal güvenlik meselesi olarak ele aldıklarını bildirdi. 

Sony firması, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a süikast girişimini konu alan komedi filmi "Röportaj" nedeniyle siber saldırılara uğramıştı. Ülkede, bu saldırıların Kuzey Kore tarafından yapılmadığı tartışmaları başlamıştı. Şimdi de "Barış Muhafızları (Guardians of Peace-GOP)" adındaki bilgisayar korsanları, filmin gösterime gireceği sinemaları bombalama tehdidinde bulundu.

Earnest, günlük basın toplantısında, bu siber saldırıların arkasında Kuzey Kore’nin olup olmadığıyla ilgili sorulara yanıt vermedi. Ancak, konuyla ilgili hem Federal Soruşturma Bürosu (FBI) hem de Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Birimi'nin soruşturma yürüttüğünü belirten Earnest, konuyu ciddi ulusal güvenlik meselesi olarak ele aldıklarını söyledi.

Earnest, "Kimin sorumlu olduğuna bakılmaksızın Başkan bu konuyu ciddi ulusal güvenlik meselesi olarak görüyor" dedi.

-"Bir dizi seçeneği değerlendiriyoruz"

Bunları, "sofistike aktörler tarafından başlatılan ve kötü niyetle yapılan yıkıcı eylemler" olarak tanımlayan Earnest, bu olaya nasıl bir yanıt vereceklerine yönelik soru üzerine de konuyla ilgili bir dizi seçeneği değerlendirdiklerini açıkladı.

Earnest, herhangi bir stratejik senaryo karşısında orantılı yanıt vermeleri ve bu tür aktörlerin, eylemler yaparken çoğunlukla ABD’yi yanıt verme noktasında tehrik etme çabasında olduğunu da akılda tutmaları gerektiğini ifade etti.

“Bizden öyle veya böyle gelecek bir yanıtın kendi avantajlarına olduğuna inanabilirler. Dolayısıyla bu konuda dikkatli olmak istiyoruz” diyen Earnest, Sony’nin filmin galasını iptal etmesiyle ilgili soru üzerine, ABD Başkanı Barack Obama ve yönetimin, bireylerin ve sanatçıların ifade özgürlüğünün yanında durduğunu söyledi.

Earnest, filmin keskin eleştiri veya mizah şeklinde de olabildiğini, Obama’nın da bu tür ifadelerle karşılaşabildiğini belirterek, "Meydana çıkan her şeye katılmayabiliriz ama kesinlikle bireylerin kendilerini ifade etmesinin yanında duruyoruz" diye konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı