Sonbaharda göz alerjilerine dikkat

Sonbaharda göz alerjilerine dikkat

Hava değişimi ve sonbahar; hapşırma, burun akıntısı, alerji gibi birçok hastalığı da beraberinde getiriyor

 Gözleri de olumsuz etkileyen alerjilerin kaşıntı, sulanma, yanma, kabarma ve tahriş gibi belirtileri olduğunu belirten Dünyagöz Konya’dan Op. Dr. Ayşe Kıyak, “Gözde kızarıklık, yanma, sulanma, kaşınma vb. birçok sorunun ortaya çıktığı alerjik göz nezlesi, ilkbaharda olduğu gibi sonbaharda da gözlerde istenmeyen ve olumsuz etkiler yaşanmasına sebep olabiliyor. Özellikle lens kullananlar, alerjilere karşı çok daha dikkatli olmalılar” diyor. Sonbahar döneminde yaşanan hava değişimleri ile birlikte alerjiler de gün yüzüne çıkıyor. Çevreyle en fazla temas halinde bulunan organlarımızdan olan gözlerimiz de bu durumdan ciddi anlamda olumsuz etkilenebiliyor. Konjonktivit rahatsızlığı konusunda Dünyagöz Konya’dan Op. Dr. Ayşe Kıyak, “Alerjik konjonktivit en sık gözlemlenen göz hastalığıdır. Konjonktivit, özellikle çocuklar, gençler ve erkeklerde daha sıklıkla görülmekle beraber, teşhis konulan hastaların büyük bölümünde astım ve alerjik diğer rahatsızlıklara da rastlayabiliyoruz.” dedi.

KONTAKT LENS KULLANIMI RİSKİ ARTTIRIYOR

Güneş ışınlarının da alerji oluşumunda önemli bir etken olduğunun belirten Op. Dr. Ayşe Kıyak, “Gözlerde oluşabilecek pek çok hastalık için en önemli etkenlerden bir tanesi güneş ışınlarıdır. Ultraviyole ışınları sebebiyle oluşabilecek konjonktivit gibi rahatsızlıklardan korunmak için, UV korumalı güneş gözlüğü kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Lens kullanımı da alerjik reaksiyonların oluşma riskini arttıran faktörler arasında yer alıyor. Lenslerin üzerine yapışan polen ve mikroplar, alerjilerden iltihaplanmalara kadar pek çok ciddi problem oluşmasına sebep olabilir. Bu sebepten dolayı, özellikle hava değişimlerinin yaşandığı dönemlerde lens yerine gözlük kullanılması, bu riskleri en aza indirmek için alınabilecek önlemlerden bir tanesi” ifadelerini kullanıyor.

BELİRTİLERE DİKKAT

Alerjik konjonktivitin ortaya çıkmasındaki en büyük etkenlerin alerjiler, enfeksiyonlar ve çevresel faktörler olduğunu belirten Op. Dr. Ayşe Kıyak, “Alerjik konjonktivitin en büyük belirtileri gözlerde aşırı sulanma, ağrı, kaşıntı, aşırı çapaklanma ve sabah uyanıldığında kirpiklerde kabuklanma oluşmasıdır. Bu belirtilerin görüldüğü hastaların, doğru tedaviye yönelmek adına göz muayenesine gitmeleri gerekiyor. Çocuklukta tedavi edilmeyen konjonktivit hastalarında, ilerleyen dönemlerde gözün ovuşturulması, korneanın deforme olması keratokonus rahatsızlığına sebep olabilmektedir. Bu sebeple alerjik konjonktivit kesinlikle hafife alınacak bir hastalık değildir. Alerjik konjonktivit hastaları için ancak zamanında teşhis ve tedaviler sayesinde, ilerleyen dönemde çok ciddi sonuçlar oluşmasının önüne geçilebilir. Alerjik konjonktivit dışında mevsim geçişlerinde daha sık görülen bulaşıcı konjonktivit (viral konjonktivit) de göz sağlığını olumsuz etkileyebilir. Hijyen ve gerekli tedavinin düzenlenmesi ile konjonktivit kontrol altına alınabilir” şeklinde konuştu. Nihal Kavak-Memleket