Somali'de AMISOM'a saldırı

Somali'de AMISOM'a saldırı

Jenale Üssü'ne yapılan saldırıda 12 Uganda askeri öldürüldü

Somali'deki Eş Şebab Hareketi'nin, Afrika Birliği askerlerinin (AMISOM) kaldığı Jenale Üssü'ne düzenlediği saldırıda, 12 Uganda askeri hayatını kaybetti.

Uganda askeri sözcüsü Yarbay Paddy Ankunda, yaptığı yazılı açıklamada, Şebab Hareketi'nin Mogadişu’ya 90 kilometre uzaklıkta bulunan üsse saldırısında 12 Uganda askerinin hayatını kaybettiğini belirterek, rehin askerlerinin bulunmadığını kaydetti. 

Hayatını kaybeden 10 askerin cenazesinin başkent Kampala'ya getirilerek ailelerine teslim edildiği bildirildi. 

Somali başta olmak üzere Doğu Afrika'da faaliyet gösteren Şebab Hareketi, Afrika Birliği misyonu çerçevesinde görev yapan askerlerin bulunduğu Jenale Üssü'ne 2 gün önce yaptığı saldırıda 70'e yakın AMISOM askerinin öldürüldüğünü, üs ve üssün bulunduğu Jenale kasabasının da kontrolünün sağlandığını ileri sürmüştü. 

-Zuma saldırıyı kınadı 

Öte yandan Afrika Birliği Komisyon Başkanı Dr. Nkosazana Dlamini Zuma, yaptığı açıklama ile saldırıyı kınadı. 

Zuma, Uganda askerlerinin Somali'de ülkeye barış getirmek için bulunduklarını dile getirerek, saldırıda hayatını kaybeden askerler için başsağlığı dileklerinde bulundu. 

Somali'de Afrika Birliği gücü bünyesinde 22 bin asker görev yapıyor. Askerlerin adı sık sık sivil ölümleri, tecavüz ve işkence olayları ile gündeme geliyor. 

AMISOM, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi tarafından, ilk altı aylık görev için 19 Ocak 2007'de oluşturuldu. 21 Şubat 2007 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, misyonun görevini onayladı.

AMISOM, 2007 yılından bu yana Somali'de görev yapıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı