Somalı kadınlar üretime katıldı

Somalı kadınlar üretime katıldı

Soma'da kadınlara gelir getirecek bir iş modeli oluşturmak üzere Türkiye Vodafone Vakfı, KAGİDER ve Soma Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi" ilk mezunlarını verdi-İlk siparişlerini alan kadınların işlediğ

İZMİR (AA) - Soma'da kadınlara gelir getirecek bir iş modeli oluşturmak üzere Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi'nin işbirliğiyle, Aralık 2014'te hayata geçirilen "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi" ilk mezunlarını verdi. 

Toplam 370 kadının kayıtlı bulunduğu merkezden başarıyla mezun olan 124 kadın kursiyere, mesleki eğitim sertifikaları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve KAGİDER Başkanı Sanem Oktar'ın katıldığı törenle verildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Atabek, kadının güçlendirilmesi, hak, fırsat ve olanaklardan eşit şekilde yararlanabilmesinin uzun soluklu, çok taraflı bir mücadeleyi gerektirdiğini belirterek, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, kadınlarla ilgili çalışmaların daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için kadın sivil toplum kuruluşlarının kapasitesinin geliştirilmesinin ve ürettiği projelerin desteklenmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu projenin en güzel özelliklerinden birinin de sürdürülebilir olması" dedi.

- "Kadınlarımızın güçlendirilmesi için projeler yapıyoruz"

Kadınların hayatın her alanında daha aktif ve üretken olmalarını sağlayan projelerin toplumun geneline olumlu yansıdığını belirten Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Süel ise şunları söyledi:

"Vakıf olarak, kadınlarımızın ekonomik ve sosyal yaşamda eşit ve güçlü bir biçimde var olması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlayışla, kadınlarımızın güçlendirilmesi için çeşitli projeler yapıyoruz. Bu projelerimiz arasında önemli bir yeri olan bu merkez ile Somalı kadınlarımızı iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlarla tanıştırarak sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamayı hedefliyoruz"

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar da dernek olarak ilk adımı attıklarını, hedef belirlediklerini vurgulayarak, bu merkezi katılım ve üretimleriyle canlı kılanların Somalı kadınlar olduğunu ifade etti.

-İlk siparişleri aldılar

English Home, "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi"ne Vodafone'dan sonra sipariş veren ilk marka olurken, yapılan anlaşma kapsamında Somalı kadınların işlediği 22 bin havlunun ekim ayında English Home mağazalarında satışa sunulacağı kaydedildi. 

- İki yılda 350 Somalı kadına ulaşılacak

Ağırlıklı olarak el işi üretimine yönelik eğitimlerin verildiği "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi"nde, bugüne kadar 68 saatlik tel kırma, 47 saatlik el nakışı ve 53 saatlik iğne oyası eğitimi verildi.

Üretilecek ürünlerin alınan siparişlerin içeriğine göre belirlendiği merkezde, Vodafone paydaşlarına yeni yıl hediyesi olarak sunulmak üzere 16 bin bardak altlığının üretildiği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel olarak hazırlanan Vodafone hediyeleri için ise 4 bin 250 lavanta kesesinin işlendiği bildirildi. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı