Somali, Etiyopya ve Eritre arasında ortak iş birliği

Somali, Etiyopya ve Eritre arasında ortak iş birliği

Somali, Etiyopya ve Eritre dışişleri bakanlarının, üç ülke arasında iş birliğini güçlendirme konusunda hemfikir oldukları bildirildi

MOGADİŞU (AA) - Somali, Etiyopya ve Eritreli yetkililer, ortak iş birliğini güçlendirme ve ülkeler arasında siyasi açılım konularında görüş birliğine vardı.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Somali'nin başkenti Mogadişu'ya gelen Etiyopya Dışişleri Bakanı Workneh Gebeyehu ve Eritre Dışişleri Bakanı Osman Salih Muhammed, başta mevkidaşları Ahmed İsa Avad olmak üzere birçok Somalili yetkiliyle görüştü.

Somali, Etiyopya ve Eritre dışişleri bakanlarının yaptığı ortak yazılı açıklamada, ülkeler arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra geçen ay Eritre'nin başkenti Asmara'da düzenlenen liderler zirvesinde alınan kararların pekiştirilmesinin yollarının görüşüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Etiyopya ve Eritre dışişleri bakanlarının, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ve Somali Başbakanı Hasan Ali Hayri ile de görüştüğü aktarıldı. Bu görüşmelerde bakanların, bölgede güvenlik, ekonomik ve politik anlaşmaların hayata geçirilmesiyle yeni bir gelecek çizme çabalarının önemini vurguladığı duyuruldu.

Ayrıca açıklamada, görüşmelerinde üç ülke arasında sınır kapılarının açılması ve ülke başkentleri arasında uçuş seferlerinin yeniden başlamasını öven bakanların, ülkelerinde ve Afrika Boynuzu'nda barış, istikrar ve kalkınmayı artırmak için iş birliği yapma konusundaki kararlılıklarına dikkati çektiği kaydedildi.

Ortak açıklamada, Etiyopya ve Eritre dışişleri bakanlarının, Somali hükümetinin ekonomik, siyasi ve politik reform planından ve uluslararası camianın Somali hükümet organlarına artan güveninden övgüyle bahsettiği ifade edildi.

İki ülke bakanlarının, istikrarın sağlanması ve halkın beklentilerinin gerçekleşmesi için Somali hükümetinin yanında yer aldıklarını belirttiğine değinilen açıklamada, uluslararası camianın da farklı alanlarda Somali'ye gereken desteği sunması gerektiğini söylediği bilgisi paylaşıldı.

Eritre'nin başkenti Asmara'da eylül ayında düzenlenen Somali, Etiyopya ve Eritre liderler zirvesinde siyasi, güvenlik ve ekonomi alanlarında sürdürülebilir ilişkiler kurulması ve söz konusu ülkelerin vatandaşlarının sınır geçişlerinin kolaylaştırılması konusunda anlaşmaya varılmıştı.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :