Soma'daki maden faciası davası

Soma'daki maden faciası davası

Davanın 18'inci oturumu tamamlandı

MANİSA (AA) - Soma'daki maden faciasına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 18'inci oturumu tamamlandı.

Duruşmada dinlenen kazadan kurtulan işçilerden Mehmet Çelik, 4 yıldır bulunduğu madende, ölümlerin büyük bölümünün meydana geldiği S panosunda yaklaşık bir yıldır çalıştığını belirtti.

Olay günü 16.00-24.00 vardiyasında çalışmak için ocağa gittiğini, saat 15.15'te ocağa ana girişinden girdiğini kaydeden Çelik, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 300 metre ilerledikten sonra az duman gelmeye başladı. Bir süre sonra duman yoğunlaştı. Birlikte çıkışa yöneldiğimiz arkadaşım, kapılara 30-40 metre kala bayıldı, ben de sürünerek çıktım. Temiz havaya çıkınca bayılmışım. Biz girdikten sonra emniyet şeridi çekilmiş, ocağa başkası girmemiş ancak biz girerken olayla ilgili genel alarm yoktu, kimse de bir şey söylemedi."

Çelik, çalıştığı ayakta, dinamit atımları sırasında her zaman nezaret etmediğini belirttiği emniyetçinin, günde iki kez yanlarına gelip ölçüm yaptığını aktararak, "Üretim zorlaması yoktu. (İş önemli değil, bir saat sonra da bitebilir. Önemli olan sizin canınızın yanmaması) diyorlardı. Bağlı olduğum taşeron da üretim zorlamasında bulunmazdı" diye konuştu.

Müfettiş denetiminden önceden haberdar olmalarına rağmen çalışma düzenlerinde değişiklik yapmadıklarını ileri süren Çelik, olaydan 2-3 ay önce ayakta çıkmaya başlayan sıcak kömürlerin de emniyetçilerin kontrolünde alındığını anlattı.

Müşteki avukatlarından Selçuk Kozağaçlı'nın sorusu üzerine Çelik, olaydan bir ay sonra tekrar aynı ocakta çalışmaya başladığını dile getirdi.

Sanıklardan şikayetçi olmayacağını belirten Çelik'e, salondaki madenci yakınları ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı iddiasıyla tepki gösterdi.

Avukat Kozağaçlı'nın "301 yoksul insanın ölümünü, başka bir yoksulu linç ederek gölgeletmeyeceğiz" sözlerinin ardından iki tarafın avukatları arasında tartışma çıktı.

Tartışma, mahkeme başkanı Aytaç Ballı'nın duruşmaya yarına kadar ara verdiğini bildirmesinin ardından da bir süre devam etti.

Mahkeme heyetinin, yarın ara karar vererek duruşmayı ertelemesi bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı