Soma'daki maden faciası davası

Soma'daki maden faciası davası

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, hazırlanması beklenen ek bilirkişi raporu tamamlandı- Baro Başkanı Arslan: "12 Aralık'ta görülecek davanın duruşması öncesinde

MANİSA (AA) - Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davada mevcut bilirkişi heyetinin hazırlayacağı ek raporun tamamlandığı bildirildi.

Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Aralık'ta görülecek davanın duruşması öncesinde bilirkişi heyeti tarafından hazırlanması beklenen ek raporun geldiğini söyledi.

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenci yakınından 286 şehit yakınının vekaletinin Manisa Barosu olarak kendilerinde olduğunu kaydeden Arslan, hem hukuki hem de ceza mahkemelerindeki davaların baro üyesi 113 avukat tarafından gönüllülük esasına göre takip edildiğini hatırlattı.

Bilirkişi ek raporunda görüş ve kanaati değiştirecek yeni bir durum söz konusu olmadığının belirtildiğini ifade eden Arslan, toplam 24 sayfalık bilirkişi ek raporunun sonuç kısmında, "Mahkemece sunulan ve tarafımıza ulaşan tüm dilekçeler ve eklerinde, kazanın oluşu ve akabinde cereyanı ile ilgili olarak bilirkişi heyetimizin ana raporunda ortaya koyduğu değerlendirmeleri veya kanaatleri değiştirmesini gerektirecek yeni bir bilgi ya da belge bulunmamaktadır. Dolayısıyla heyetimiz daha önce olayın ortaya çıkışı ve bilinen sonuçlarını doğuran değerlendirme ve kanaatlerini aynen muhafaza etmektedir. Takdir yüce mahkemenizindir" ifadelerinin yer aldığını söyledi.

Arslan, dava duruşmasının 12 Aralık'ta Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Duruşma Salonu'nda görüleceğini sözlerine ekledi.

- Olay

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sularında başlayan yangında, 420 metre derinlik ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi kurtarılmıştı.

Açılan davada tutuklu 6 sanık ile 5'inci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan ise 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenirken, bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki cezanın 3'te 1'den yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Soma Cumhuriyet Başsavcılığınca, Soma Kömür İşletmeleri AŞ yöneticileri ve sorumluları hakkında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davadan ayrı olarak, işletmenin bağlı olduğu şirketin yönetim kurulu başkanı Alp Gürkan, yönetim kurulu üyesi Mustafa Yiğit, genel müdür ve teknik müdür yardımcısı Hayri Kebapçılar, iş güvenliği uzmanı Murat Bodur ile acil durum yöneticisi Haluk Evinç hakkında 16 Ekim'de yeni iddianame hazırlanarak, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmakla" yargılanmaları talep edilmişti.

İddianame, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesince 22 Kasım'da kabul edilmiş ve sanıkların ikamet ettikleri illerdeki mahkemelere ifadelerinin alınması için talimat yazılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :