Soma'daki maden faciası

Soma'daki maden faciası

DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu:

İSTANBUL (AA) - DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, dünyanın birçok yerinden sendikaların Soma'daki maden faciasıyla ilgili taziyelerini bildirdiğini, kendilerinin de konuyu uluslararası platformlarda gündeme getireceklerini söyledi.

Çerkezoğlu, DİSK Genel Merkezi'nde, Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF) Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Soma'daki maden faciasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Facia nedeniyle ülke genelinde iş bırakma eylemi ve anma programları düzenlediklerini hatırlatan Çerkezoğlu, işçilerin haklarını koruma mücadelelerinin aralıksız süreceğini belirtti.

Dünyanın birçok ülkesinden sendikalardan taziye mesajı aldıklarını kaydeden Çerkezoğlu, "Dünya işçilerinin kalbi Soma için çarpıyor. Biz de konuyu uluslararası konferans ve toplantılarda gündeme getireceğiz" dedi.

Maden işçilerinin hak ve hukukunu korumak için ilgili tüm kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimlerinin süreceğini vurgulayan Çerkezoğlu, Soma'da yaşananların bir kaza, kader olarak nitelendirilemeyeceğini kaydetti.

Çerkezoğlu, "Türkiye'nin, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 176 numaralı 'Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'ni imzalaması için çalışma yürüteceğiz" diye konuştu.

Soma'nın acılı halkına yönelik basına da yansıyan davranışları kabul edilemez olarak değerlendiren Çerkezoğlu, Genel Başkanları Kani Beko'nun hastanedeki tedavisinin sürdüğünü hatırlattı.

Maden faciasını "cinayet" olarak tanımlayan Çerkezoğlu, sorumlulardan hesap sorulmasını istedi.

Taşeron çalıştırmanın yasaklanması, madenlerin kamulaştırılması, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin meslek örgütlerinin denetiminde olması yönündeki taleplerini yineleyen Çerkezoğlu, faciadan dolayı da ilgili bakanların istifa etmesi gerektiğini savundu.

Çalışma hayatında kar değil, insan odaklı bir yaklaşımın gerekliliğini vurgulayan Çerkezoğlu, Türkiye ve dünya işçilerine bir kez daha başsağlığı diledi.

- "İşçi kardeşlerimizle dayanışmak için buradayım"

DSF Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos da 120 ülkeden milyonlarca üyeyi temsilen Soma'daki maden faciasının kurbanları ve işçilerle dayanışma içinde olduğunu göstermek için geldiğini söyledi.

Hayatını kaybeden madencilerin aile ve yakınlarına taziyelerini ileten Mavrikos, "Soma'da kardeşlerimizi, ailemizin üyelerini kaybettik, üzgünüz" ifadelerini kullandı.

Sermaye kesiminin çalışanların hayatına gereken değeri vermediğini dile getiren Mavrikos, "İş güvenliği ve işçilerin haklarının korunması için tüm dünyada harekete geçilmeli, önlemler alınmalı" dedi.

Mavrikos, yakın gelecekte yapılacak uluslararası toplantı ve konferanslarda Soma'daki maden faciasını gündeme getireceklerini bildirdi.

İyi çalışma şartları ve ücret ile sosyal haklar için mücadelelerinin süreceğini anlatan Mavrikos, en önemli taleplerinin de insan hayatına değer verilmesi olduğunu söyledi.

Mavrikos, sermaye ve iktidar çevreleriyle hareket eden "sarı sendikacılık" anlayışını reddettiklerini ifade ederek, facianın tüm boyutlarıyla aydınlatılmasını ve gerçeklerin halka açıklanmasını istediklerini aktardı.

Bu arada, Peru, İspanya ve Yunanistan'dan sendika temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, masaya siyah örtü örtüldü.

Kaynak:Haber Kaynağı