Soma'da görevlendirilen maden işçilerinden tepki

Soma'da görevlendirilen maden işçilerinden tepki

Amasya'nın Merzifon ve Suluova ilçelerinde faaliyet gösteren Çeltek Maden Ocağı İşletmesi'nde çalışan işçilerin adreslerine Soma'da görevlendirildiklerine dair tebligat gönderilmesi tepkiye neden oldu

AMASYA (AA) - Amasya'nın Merzifon ve Suluova ilçelerinde faaliyet gösteren Çeltek Maden Ocağı İşletmesi'nde çalışan işçilerin adreslerine, Soma'da görevlendirildiklerine dair tebligat gönderilmesi, tepkiye neden oldu.

Soma Kömür işletmeleri AŞ'ye bağlı Çeltek Maden Ocağı İşletmesi'nde çalışan maden işçilerinin adreslerine, 7 Aralık'tan itibaren Manisa'nın Soma ilçesindeki Işıklar Maden Ocağı'nda görevlendirildiklerine dair tebligat gönderildi.

Duruma tepki gösteren maden işçileri adına konuşan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yeni Çeltek Şube Başkanı Hakan Çatal, sıkıntılarını Suluova Belediye Başkanı ile milletvekillerine anlattıklarını söyledi.

Ocakta 300 civarında işçi çalıştığını bildiren Çatal, "İşçiler buradan ayrılırsa pek çok olumsuzluk yaşanır. Madencilerin çocuğu rahatsız, hasta olan var. Durumu şirket yetkililerine izah etik. İnşallah onlar da bize bilgi verecek" dedi.

Çatal, firma ile sözleşme dönemlerinin bitme aşamasına geldiğini ama anlaşamadıklarını, bunun üzerine bugün resmi olarak grev kararı aldıklarını dile getirerek, buna rağmen işlerini aksatmadıklarını kaydetti. 

Maden sahasına gelen Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok ise işçilerin bulundukları yerden başka bir yerde çalışmak istemediklerini kendilerine ilettiğini belirtti.

Firmanın merkezi Soma olduğu için işçilerin bir kısmının daha önce oraya götürüldüğünü anlatan Üçok, "Soma'da yaşadıkları sıkıntılar var. İşletme sahibi de diyor ki, 'Biz burada işlerin geçici olarak durdurduk, maden ocağında risk var" ifadelerini kullandı.

Maden işçilerinin Soma'da ne kadar kalacakları, sözleşmeleri yenilenmediği için konumlarının ne olacağını tam bilmemelerinden kaynaklanan rahatsızlıklar bulunduğuna işaret eden Üçok, şöyle konuştu:

"İşçi kardeşlerimizi dinledik, insani açıdan baktığımızda istekleri son derece normal. Yani kışın ortasında çocuklarını, evini bırakıp orada süresi belirsiz, ne olacağı belli olmayan bir sürece girmek istemiyorlar. Konuyu vekillerimizle paylaştık. Bugün bir kez daha haberdar ettik. Yakından takip ediliyor. Sorun firma tarafından da biliniyor. İnşallah işçileri de memnun edecek bir karar çıkar."

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer ise yapılanın insan onuru ile bağdaşmayan bir durum olduğunu söyledi. Durumun Anayasa'nın ailenin korunması hükmüne aykırı olduğunu ifade eden Tuncer, "Arkadaşlara her ne kadar burada geçici çalıştıklarına dair tebligat gönderilmişse de bu arkadaşların hiçbiri Soma'da çalışmamış. Yeni Çeltek'te işe başlayıp buradan da emekli olmayı planlayan, ona göre hayatını kuran, hayatını burada çalışmak üzere planlayan kişiler" dedi.

Tuncer, konuyla ilgili şirket yetkilileriyle görüşeceklerini belirterek, sonucun iyi olması temennisinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı