Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Karşı Uzman Uyarısı: Viral Zatürre Tehlikesine Dikkat!

Solunum Yolu Enfeksiyonlarına Karşı Uzman Uyarısı: Viral Zatürre Tehlikesine Dikkat!

Medicana Konya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülfem Yıldırım, artan üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat çekerek, viral zatürre riskini vurguladı. Sağlıklı yaşam ve hijyen kurallarına uyma çağrısında bulundu.

Uzm. Dr. Gülfem Yıldırım, solunum sistemi hastalıklarının hızla artan sıklığına dikkat çekerek, özellikle grip sonrası gelişebilen viral zatürrenin önemine vurgu yaptı. Solunum yolu virüslerinin neden olduğu hastalıkların genellikle ağır seyreden gripler olduğunu belirten Yıldırım, asıl tehlikenin ise bu griplerin ardından gelişebilen viral zatürre olduğunu ifade etti.

Uzm. Dr. Yıldırım, solunum sistemi hastalıklarının yüzde 80'inin viral etkenlere bağlı olduğunu açıkladı. Influenza, respiratuvar sinsityal virüsü (RSV) ve adenovirüslerin son dönemde sık görülen virüsler arasında olduğunu belirten Yıldırım, bu virüslerin semptomlarının birbirine benzer olduğunu ancak hangi virüsün olduğunun testlerle tespit edilebileceğini söyledi.

Grip sonrası viral zatürre gelişmemesi için bağışıklığın güçlü olmasının önemine vurgu yapan Uzm. Dr. Yıldırım, özellikle bağışıklığı düşük kişilerin ve kronik hastalığı olanların risk altında olduğunu belirtti. Viral zatürrenin belirtileri arasında öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, ateş, titreme, halsizlik ve bazen baş ağrısı bulunduğunu ifade eden Yıldırım, yaşlılarda ise durumun ciddileşebileceğine dikkat çekti.

Hijyen kurallarına uymayı ihmal etmemeye çağıran Uzm. Dr. Yıldırım, viral zatürrenin bulaşıcı olduğuna dikkat çekti. Hapşırık ve öksürük sonucu yayılan mikroorganizmaların bulaş yollarını artırdığını belirten Yıldırım, kış aylarında maske kullanımına, sık sık ellerin yıkanmasına ve risk gruplarının grip aşısı olmasına vurgu yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.