Soli Pompeiopolis Antik Limanı için keşif çalışması

Soli Pompeiopolis Antik Limanı için keşif çalışması

Mersin'de, Soli Pompeiopolis Antik Kenti önündeki limanın ortaya çıkarılması için su altı çalışması yapıldı- SÜ Sualtı Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Öniz: - "Çok önemli veriler elde ettik. Kilikya olarak adlandırılan, bugün Adana ve Mer

MERSİN (AA) - Mersin'deki Soli Pompeiopolis Antik Kenti önündeki antik limanın ortaya çıkarılması amacıyla su altı çalışması gerçekleştirildi.

Mezitli Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, geçen yıl Dana Adası'nda dünyanın en büyük tersanesini bulan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sualtı Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz ve ekibi, Mezitli Soli Pompeiopolis Antik Limanı'nda incelemelerde bulundu.

Belediye Başkanı Neşet Tarhan'ın daveti üzerine kente gelen 20 kişilik ekip, su altı araştırmalarında kullanılan keşif gemisiyle antik limanın ortaya çıkarılması için çalışma yaptı.

Öniz, çalışmalarında çok önemli veriler elde ettiklerini belirterek, "Kilikya olarak adlandırılan, bugün Adana ve Mersin'in dahil olduğu bu bölge, bize dünya tarihi açısından çok önemli veriler sunuyor." ifadesini kullandı.

Başkan Tarhan da Soli Pompeiopolis'in dünya tarihi açısından çok önemli olduğuna işaret etti.

Mezitli'nin yaklaşık 3 bin yıllık tarihi bulunduğunu bildiren Tarhan, şunları kaydetti:

"Buradaki kültürel değerleri gün yüzüne çıkararak, turizme kazandırmak istiyoruz. Özellikle Soli Pompeiopolis'te bulunan limanın Akdeniz'deki en büyük antik liman olduğunu düşünüyoruz. Deniz altında çok zor şartlarda yapılan çalışmalar sonrası antik limanın ortaya çıkarılması için çaba sarf edeceğiz."

Tarhan, Soli Pompeiopolis sütunlarında kazı çalışmalarının da devam ettiğini vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :