Sokak köpeğiydi "kurtarıcı" oldu

Sokak köpeğiydi "kurtarıcı" oldu

İzmir'de bir hayvanseverin sahiplenerek eğitim aldırdığı sokak köpeği "Zeytin", özel yeteneklerinin fark edilmesi üzerine "arama kurtarma" köpeği oldu- Ece Yeşilkaya:"Zeytin'i eve aldığımda çok korkak ve çaresizdi. Biri geldiğinde üstüne atlamamayı, biz b

İZMİR (AA) - MERİÇ ÜRER - Bir hayvanseverin evine aldığı ve ''Zeytin'' adını verdiği sokak köpeği, özel yeteneklerinin fark edilmesinin ardından, eğitim verilerek ''arama-kurtarma" köpeği oldu.

İzmir'de yaşayan 38 yaşındaki sınıf öğretmeni Ece Yeşilkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisine arkadaş olması ve koruması için yanına bir köpek almaya karar verdiğini, dostlarının sokakta yaşayan bir köpeği kendisine önerdiğini anlattı.

Sokakta korkak ve çaresiz olan bu köpeği evine aldığını ve "Zeytin" ismini verdiği belirten Yeşilkaya, kısa süre içerisinde bu hayvanla güzel bir diyalog kurduklarını ifade etti.

Köpeğinin uygun davranış biçimlerini öğrenmesi için eğitime gönderdiğini, burada "Zeytin"de özel yeteneklerin olduğunun fark edildiğini dile getiren Yeşilkaya, şöyle konuştu:

"Zeytin'i eve aldığımda çok korkak ve çaresizdi. Biri geldiğinde üstüne atlamamayı, biz bir şey yerken ona saldırmamayı öğrensin istedim. Önce itaat eğitimiyle başlandı. Eğitmeninin, Zeytin'in koku alma duyusunun çok iyi olduğunu, doğada arama kurtarma yapabileceğini söylemesi üzerine bu eğitim verildi. Eğitimden sonra 2 arama kurtarma operasyonuna katıldı.

Eğitime başlamadan önce elimden kaçsa peşinde koştururdum. Artık bir kere seslenmem yeterli oluyor. Sokak köpeği için çok güzel bir gelişme. Böyle bir buruna sahip olması ve bu özelliğinin kullanılabilmesi çok güzel. Sokaktan edinilen köpeklerin özelliği yokmuş gibi bakılmamalı. Üzerinde çalışılırsa, hiç umulmayan özellikler çıkabiliyor."

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) bünyesinde operasyonlara katılan Zeytin'e enkaz arama kurtarma eğitimlerinin de verileceğini kaydeden Yeşilkaya, "Zeytin, psikolojimi olumlu yönde çok etkiledi. En büyük destekçim o." diye konuştu.

- "Zeytin'in içinden cevher çıktı"

Zeytin'in eğitmeni Ersel Yıldırım ise bazı davranış biçimlerini öğrenmesi için getirilen Zeytin'de arama kurtarma köpeklerinde olan özellikleri keşfettiklerini anlattı.

Eğitim öncesinde ve sonrasında Zeytin'de çok büyük farklar olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

"Eğitimle beraber Zeytin'in içinden tam anlamıyla cevher çıktı. Zeytin, geldiğinde ilk 6 ay çok ürkekti, zamanla bize alıştı. Diğer köpeklerden farklı olarak yüksek oyun ve top hırsı vardı. Arama kurtarma için ideal bir köpek. Zeytin'le özgüveni geliştikten sonra top oynamaya başladık. Eğitimin en temel konusu top oynamak. Zeytin'le vakit geçirdikçe arama kurtarmaya çok yatkın olduğunu düşündük.

Bir yılı aşkın süredir doğada arama kurtarma operasyonlarına katılıyor. Sarnıç ve Seferihisar'da iki operasyona katıldı. Zeytin çok hızlı bir gelişme gösterdi. Hiç ummuyorduk. Sosyalleşmesiyle ve yüksek oyun hırsıyla kendini gösterdi. Bir yıldız doğdu diyebiliriz. Benim gözlemlediğim kadarıyla 100 köpekten 5'i bu karakterde olabiliyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :