Şok Şok Şok! İşte Anadolu'da yazılan ilk Kur'an!

Şok Şok Şok! İşte Anadolu'da yazılan ilk Kur'an!

823 yıllık Kur'an-ı Kerim mi bulundu? 823 yıllık Kur'an hangi müzede? 823 yıllık Kur'an nerede? 823 yıllık Kur'an'ın özellikleri neler? 823 yıllık Kur'an hangi şehirde yazıldı? 823 yıllık Kur'an Anadolu'da mı yazıldı?

823 yıllık Kur'an-ı Kerim mi bulundu? 823 yıllık Kur'an hangi müzede? 823 yıllık Kur'an nerede? 823 yıllık Kur'an'ın özellikleri neler? 823 yıllık Kur'an hangi şehirde yazıldı? 823 yıllık Kur'an Anadolu'da mı yazıldı? 823 yıllık Kur'an'ın eksik sayfası var mı? 823 yıllık Kur'an nerede muahafaza ediliyor?

Tokat Müzesi'nde sergilenen, 823 yıllık, el yazması Kur'an-ı Kerim, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Müze Müdürü Halis Şahin, "Müzemizdeki el yazması Kur'an-ı Kerim, Anadolu'da yazılan ilk Kur'an-ı Kerimlerden biri olarak bilinmektedir. Bunun da Tokat'ta bulunması çok önemli" dedi. 

Tokat Müze Müdürü Halis Şahin, yaptığı açıklamada, Sulusokak'taki müzede birçok medeniyete ait eserlerin sergilendiğini belirterek, "Müzemizde Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait eserler sergileniyor. Müzemizdeki eserlerin hemen hemen hepsini sergileyebiliyoruz" diye konuştu.

Müzede 823 yıllık el yazması Kur'an-ı Kerim bulunduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

"Bu Kur'an-ı Kerim, müzemize 2010 yılında satın alma yoluyla kazandırıldı. Hicri 587, Miladi 1191 tarihli Kur'an-ı Kerimimiz, müzemizin ünik (eşi olmayan) eserlerimizden biri. Müzemizdeki el yazması Kur'an-ı Kerim, Anadolu'da yazılan ilk Kur'an-ı Kerimlerden biri olarak bilinmektedir. Bunun da Tokat'ta bulunması çok önemli. Bu da bizim açımızdan iyi bir durum. Bu eserin menşe Tokat, Tokat'ta yazılmış. Bu eserimiz diğer eserlere göre daha fazla ilgi çekiyor çünkü çok eski bir tarihi var."

Esnaf Hasan Erdem'in teşvikiyle Tokat Müze Müdürlüğünce satın alınan 600 sayfalık Kur'an-ı Kerim'in 162. sayfasının sonunda eserin yazıldığı tarihin ve hattat adının belirtildiği ketebe kaydı yer alıyor.

El yazması Kur'an-ı Kerim'in 35 sayfasının eksik olduğu belirtiliyor.

 

Etiketler :