"Sohbet Meclisi"

"Sohbet Meclisi"

Prof. Dr. Demirli: "Kimse dedikoduyu engelleme sevabında yarışmıyor. Kadir Gecesi aynı zamanda, 'ben bu dedikodudan vazgeçeyim' diye de düşünmeliyiz"

İSTANBUL (AA) - Prof. Dr. Ekrem Demirli, Müslümanlığın dedikoduyu yasakladığını belirterek, "Kimse dedikoduyu engelleme sevabında yarışmıyor. Kadir Gecesi aynı zamanda, 'ben bu dedikodudan vazgeçeyim' diye de düşünmeliyiz." dedi.

Eyüp Belediyesince ramazan etkinlikleri kapsamında Eyüp Meydanında düzenlenen "Sohbet Meclisi"nde konuşan İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Demirli, Kadir Gecesi'nde Müslümanların hangi konularda tövbe etmesi gerektiğini anlattı.

Kadir Gecesi'nin sadece Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gün olarak algılanmaması gerektiğini belirten Demirli, "Her Müslüman aynı zamanda Kadir Gecesi'ni kendi Kadir Gecesi'ne dönüştürmeli. Benim Kadir Gecem ne zaman diye düşünmelidir. Bir Müslümanın Kadir Gecesi, Allah'a en yakın olduğu gecedir." dedi.

Kur'an-ı Kerim'de insanın kendisiyle övünmesinin yasaklandığını, İslam'ın önemli konularının Veda Hutbesi'nde yer aldığını anlatan Demirli, şunları kaydetti:

"Bütün Müslümanların Veda Hutbesini çoğaltması, evlerinde okuması lazım. Çünkü İslam'ın aşağı yukarı önemli bütün meseleleri Veda Hutbesi'nde vardır ve sahihtir. Müslümanlarda bir üstünlük söylemi oluyor. Mesela biz de millet olarak atalarımızla övünmeyi çok severiz. Kur'an buna müsaade etmiyor, başka bir toplumdan kendimizi üstün saymamızı kabul etmiyor. Veda Hutbesi'ndeki sözlerden sadece birini ciddiye alsak bugünkü baş ağrılarımızın çoğu biter. Bize ait olmayan, bizim elde etmediğiniz bir vasıfla övünmemeliyiz. Mesela ben erkek olarak yaratılmışım ve 'erkekler üstündür' diye övünmemeliyim çünkü, bunun için bir şey yapmadım. Peygamberimiz de kazanmak için bir şey yapmadığımız vasıflarla övünmeyi bize yasaklamıştır."

Hazreti Muhammed'in yaşamı boyunca Arap ya da Mekkeli olduğu için övünmediğini söyleyen Demirli, Kadir Gecesi'nde bütün Müslümanların kendilerini hangi konuda üstün gördüklerini gözden geçirmesi gerektiğini kaydetti.

- "Bütün günahlar kibrin türevidir"

Demirli, İslam'da en büyük günahlardan birinin de kibir olduğuna dikkati çekerek, "Kibir insanın en büyük günahıdır ve bütün diğer günahlar kibrin türevleridir. Kibri günahlardan biri olarak mütalaa ediyoruz halbuki İslam'da insanın bütün günahlarının kibirden kaynaklandığı anlatılmıştır." diye konuştu.

Müslümanlara, "Dedikodu yapmayın" denildiğinde, "Ben dedikodu yapmıyorum, onun yaptığını söylüyorum" cevabını verildiğine değinen Demirli, şöyle konuştu:

"Bu kadar trajikomik bir cevap olamaz. Allah ayetle dedikodunun ölü bir insanın etini yemek gibi olduğunu söyledi. Bir Müslüman bir başka insanın onun nahoş bir davranışını konuşması dedikodu, yapmadığı bir şeyi söylemesi ise iftiradır. Din ikisini de yasakladı. Kimse dedikoduyu engelleme sevabında yarışmıyor. Kadir Gecesi, aynı zamanda, 'ben bu dedikodudan vazgeçeyim' diye de düşünmeliyiz. Kendimizi üstün görmek ahlakımıza zarar verir. Ahlak şuna benzer, elimizde bir teneke var, gittik pazara bir şeyler koyacağız, ne koysak dibe düşer. Bir Müslümanda dedikodu, müminlere saygısızlık, kibir ve aşağılama, üstün görme gibi huylar varsa, o tenekenin dibi delik demektir. Biz Müslümanların böyle bir meselesi var, içine bir şey koyacağımız tenekenin dibinde dedikodu ve iftiradan dolayı delik var. Bu gece tövbe ederek onu kapatabiliriz."

Ekrem Demirli, Hazreti Muhammed'in hadislerine önem verilmesi ve okunması gerektiğinin altını çizerek, dinleyicilerin Kadir Gecesi'nde edeceği tövbelerin ve duaların kabul olmasını diledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :