Soğuk hava balık fiyatlarına tavan yaptırdı

Soğuk hava balık fiyatlarına tavan yaptırdı

Denizlerde balıkçılar tarafından, "kısır dönem" olarak adlandırılan döneme girilmesi ve soğuk hava nedeniyle denizlerdeki balık azalınca fiyatlarda yüzde 300'lere varan artış yaşandı- İstanbul Balık Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Gün:- "Doğal olarak fiyat

İSTANBUL (AA) - HALİL İBRAHİM BAŞER - Denizlerde balıkçılar tarafından, "kısır dönem" olarak adlandırılan döneme girilmesi ve soğuk hava nedeniyle denizlerdeki balık azalınca fiyatlarda yüzde 300'lere varan artış yaşandı.

İstanbul Balık Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Yaşar Gün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av sezonunun başlamasıyla birlikte elverişli hava ve deniz şartlarının, İstanbullu balıkçı ve tüketicilerin yüzünü güldürdüğünü ve normalde en verimli sezonlardan birinin yaşandığını söyledi.

Bu durumun da balıkçılardan vatandaşa herkesin yüzünü güldürdüğünü, fiyatların da makul seviyelerde olduğunu dile getiren Gün, ancak son günlerde durumun tersine dönmeye başladığını ifade etti.

Gün, balıkçıların şu anda kötü bir dönem geçirdiğini anlatarak, "Gayet güzel bir sezon geçiriyorduk ama sonuçta şartlar değişebiliyor. İlk önce balığın, denizlerin kısır olduğu bir döneme girdik. Bundan dolayı balık denizden çekildi. Denizlerdeki bolluk kendini kıtlığa bıraktı. Bu da ister istemez balık fiyatlarına yansıdı. Özellikle hamsinin çekilmesi diğerlerini de etkiledi. Çünkü küçük balık büyük balığı çeker. Hamsi çekilince, gelmeyince, diğerleri de onu takip etti." dedi.

Şimdi de soğuk bir döneme girildiğini anlatan Gün, "Kısır dönemden sonra gelen soğuklar durumu daha da bozdu. Hava şartları zaten balığı en çok etkileyen nedenlerin başında geliyor. Denizlerde bir süredir şiddetli lodos meydana geliyor. Havalar da soğudu. Şimdi de kar geliyor. Kaçan balık daha da çekilmeye başladı. Şu an denizlerde neredeyse balık yok. Özellikle sezon başındaki bolluğa kıyasla neredeyse hiç balık bulunmuyor." diye konuştu.

- "Fiyatlar yaklaşık yüzde 300 arttı"

İstanbul Balık Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Yaşar Gün, bu durumun fiyatlara da yansıdığını aktararak, şöyle devam etti:

"Aslında şu anda hamsinin tam mevsimi ama neredeyse hiç yok. Mevsimi olmasına rağmen lüfer de hiç yok. Sezon başında palamut, çinekop, sarıkanat çoktu. Lüfer hiç olmadı. Doğal olarak fiyatlar da arttı. Tüm bu olumsuz şartlar, özellikle de soğuk havadan dolayı balık fiyatlarında yüzde 300'lere varan fiyat artışı yaşandı. İlk başlarda hamsi 5 liradan satılıyordu. Şimdi 15 liraya kadar çıktı. Çinekop bir ara 7, hatta bazı yerlerde 5 liraya kadar düşmüştü ancak şimdi o da 25 lira civarında. Sarıkanat ise 10 liralara düşmüştü. O da şimdi 30 liraya kadar çıktı. Bir süre önce çifti 5 liraya kadar düşen palamut da şu anda 35 lira civarında satılıyor."

Hava şartlarının böyle devam etmesi durumunda olumsuzluğun da devam edeceğini belirten Gün, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şu anda henüz kar yağmadı. Kar yağması durumunda fiyatlar daha da çok etkilenir. Zaten gırgırlar da çıkamaz. Böyle olunca da fiyatlar artmaya devam eder. Belki zaman zaman balık gelmesi durumunda düşüş olur ancak genel manada hava şartlarına bakarsak, fiyat artışı devam edecektir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :