Soğuk çayı sevdik

Soğuk çayı sevdik

Türkiye'de soğuk içeceklerde gazlı içeceklerin payı gerilerken, tüketimin arttığı soğuk çayda pazar 1 milyar liraya koşuyor- PepsiCo Kıdemli Pazarlama Direktörü Çilingir:- "Soğuk çay pazarı son 3 yılda 2 kattan fazla büyüdü"- Çaykur Yönetim Kurulu Başkanı

İSTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Türk halkının vazgeçilmez tutkusu çay, soğuk formuyla da sofraların baş tacı oldu.

Araştırmalara göre, Türkiye'de tüketilen soğuk içeceklerde gazlı içeceklerin payı gerilerken, soğuk çayın tüketimi artıyor. Son yıllarda hızlı bir şekilde büyüyen soğuk çay pazarı 1 milyar liraya dayandı. Soğuk çaya ilginin artmasıyla birçok yeni marka da Türkiye pazarına girdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan PepsiCo Kıdemli Pazarlama Direktörü Alpagut Çilingir, Nielsen'in 2015 verilerine bakıldığında, soğuk içecek pazarının yüzde 3 büyüdüğünü, pazarda gazsız içeceklerin son 4 yılda 9 puanlık artışla payını yüzde 55'e çıkarmasına karşın gazlı içeceklerin payının 9 puanlık daralmayla yüzde 45’e gerilediğini bildirdi.

Çilingir, soğuk çayın, içecekler arasında en hızlı büyüyen kategori olduğunu belirterek, "Soğuk çay pazarı son 3 yılda 2 kattan fazla büyüdü." dedi.

Ipsos’un 2016 ilk çeyrek verilerine göre Marmara Bölgesi'nin yüzde 60’lık tüketim payı ile soğuk çayda öne çıktığını kaydeden Çilingir, "Tüketiciler ve özellikle genç nüfus yeniliklere açık. Son dönemlerde gazsız, renklendiricisiz ve koruyucu içermeyen içeceklerdeki seçenekler arttı ve tüketiciler bu ürünleri denemek ve tüketmek istiyorlar. Soğuk çay tüketiminde tüm yaş ve cinsiyet gruplarında dengeli bir tüketim söz konusu. Nielsen verilerine göre, Türkiye’de kişi başı yıllık soğuk çay tüketimi 3,4 litre." diye konuştu.

Yeni sektör oyuncularının girdiği pazarda Lipton Ice Tea markasıyla rekabet ettiklerini hatırlatan Çilingir, rekabetin pazarı büyüttüğünü de söyledi.


- "Toplam soğuk çay tüketimi 900 milyon lirayı buldu"


Çaykur Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu da 2013’te markaları Didi’nin pazara girmesiyle soğuk çayda yüzde 80'in üzerinde tüketim artışı yaşandığını ifade ederek, geçen yıl soğuk çay tüketiminin cirosal olarak yaklaşık 900 milyon lira, tüketim hacmi olarak da yaklaşık 350 milyon litre seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Sütlüoğlu, Didi'nin pazara girmesinden önce soğuk çayın toplam içecek piyasasından aldığı payın yüzde 1-1,5 olduğunu ve Didi'nin, soğuk çayın toplam içecek piyasasından aldığı payı yüzde 5’in üzerine çıkardığını söyledi.

Didi'nin geçen yıl 100 milyon litreye yakın satış yaptığını belirten Sütlüoğlu, "Diğer markaların da hareketli olması bu sezon soğuk çayın gündemde olacağının göstergesi. Asitsiz içeceklere yöneliş ile birlikte de soğuk çay kategorisinde geçmiş yıllarda görülen çift haneli büyüme rakamlarının önümüzdeki yıllarda da devam etmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Son yıllarda gazlı içecek tüketimindeki düşüş trendinin, gazsız içecekleri, özellikle de soğuk çay tüketimini olumlu yönde tetikleyeceğini ve kategorideki artış hızının en az önümüzdeki 5 yıl daha devam etmesini öngördüklerini dile getiren Sütlüoğlu, tüm hızlı tüketim ürünlerinde olduğu gibi, soğuk çay tüketiminin de nüfus yoğunluğuna paralel artış gösterdiğini kaydetti.

Didi'nin soğuk çayı "yabancı" gören Anadolu insanına ulaşarak pazarı genişlettiğini ifade eden Sütlüoğlu, soğuk çayın en çok tüketildiği illerin de sırasıyla İstanbul, İzmir ve Ankara olduğunu bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :