"Soğanlı Vadisi" eski günlerini arıyor

"Soğanlı Vadisi" eski günlerini arıyor

KAYSERİ (AA) - Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesi sınırları içerisindeki eskiden turistlerin vazgeçilmez uğrak noktası olan Soğanlı Vadisi, eski günlerini...

KAYSERİ (AA) - Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesi sınırları içerisindeki eskiden turistlerin vazgeçilmez uğrak noktası olan Soğanlı Vadisi, eski günlerini arıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, peribacaları, kaya oyma kiliseleri, manastırları ve doğal güzellikleriyle bir açık hava müzesini andıran Soğanlı Vadisi'nde turizm 1950'li yıllarda başladı.

Eskiden köy statüsünde olan Soğanlı Mahallesi halkının turistleri eşeklerle turlara çıkarmasıyla turizm potansiyeli gelişen vadi, 2000'li yıllarda yılda yaklaşık 100 bin misafiri ağırlayan bir turizm merkezi oldu.

Bunun yanında Soğanlı, yöre halkının yaptığı ve Anadolu kadınını andıran bez bebekleriyle adını sıkça duyurmaya başladı.

Son yıllarda turist sayısında ciddi düşüş yaşanan Soğanlı Vadisi, şimdilerde eski canlı günlerini arıyor.

Soğanlı Mahallesi'nde turizm işletmeciliği yapan Gökhan Ablak, son yıllarda Soğanlı Vadisi'nin turizm potansiyeli açısından unutulmaya başlandığını, eski canlı günlerin hasretini çektiklerini söyledi.

Vadinin, Kapadokya bölgesinin devamı niteliğinde olduğunu ve birçok turistik zenginlik barındırdığını belirten Ablak, "Daha önceden her gün 50'ye yakın turist otobüsü geliyordu. Şimdi burada tur otobüsü görmek hayal gibi. Aile olarak 50 yıldır turizm işiyle uğraşıyoruz. Biz bu vadiye 2005 yılına kadar eşeklerle turistlere tur düzenliyorduk. Bu köylüler için önemli bir geçim kaynağıydı." diye konuştu.

Soğanlı'nın eski haline kavuşabilmesi için öncelikle kiliselerin restorasyondan geçmesi gerektiğini ifade eden Ablak, "Kiliseler eski halini getirilir ve iyi bir tanıtım yapılırsa Soğanlı özlenen haline yeniden kavuşabilir." dedi.

Gelen turistlere satılan yöresel "soğanlı bebeği" üreticisi Yavuz Ablak da ünlü Soğanlı bebeklerinin de artık unutulmaya yüz tutuğundan yakındı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :