Soçi'de Suriye Zirvesi

Soçi'de Suriye Zirvesi

İran Cumhurbaşkanı Ruhani:- “Üç ülkenin (Türkiye, Rusya ve İran) de Suriye’nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve birliği konusunda aynı fikirde olduğunu, Suriye’de barış ve istikrarın sağlanması için yakın bir iş birliği içinde olduğunu görmekten memnuniy

ANKARA/SOÇİ (AA) - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Soçi Zirvesi'nin, Suriye krizinin sonlandırılması için atılan önemli bir adım olduğunu söyledi.

Ruhani, Rusya'nın Soçi kentinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'le gerçekleşen üçlü zirve öncesinde basına açık bölümde bir açıklama yaptı.

Soçi Zirvesi'nin Suriye krizinin siyasi yollarla çözümü sürecini hazırlayan Astana oturumlarının devamı mahiyetinde olduğunu kaydeden Ruhani, bu buluşmanın krizin sonlanması için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Ruhani; Türkiye, İran ve Rusya'nın garantörlüğünde başlayan Astana görüşmelerinin üzerinden henüz bir yıl geçmemesine rağmen önemli adımlar atıldığını kaydederek, “Üç ülkenin de Suriye’nin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve birliği konusunda aynı fikirde olduğunu, Suriye’de barış ve istikrarın sağlanması için yakın bir işbirliği içinde olduğunu görmekten memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Ruhani, “Artık DEAŞ’ın temellerinin yıkıldığını ve diğer terör gruplarının da yok olmaya yakın olduğuna şahit oluyoruz.” ifadesini kullandı.

Bölgenin huzurunu kaçıranların burada oluşturdukları terör yuvalarının bölgeyle sınırlı kalmayacağını ve dünyanın her köşesine taşınacağını bilmeleri gerektiğini söyleyen Ruhani, “Bu güçler, tutuşturdukları ateşin kendi ülkelerine sıçramaması için, bölgede yeni terör grupları oluşturma çabası içerisine giriyorlar.” dedi.

Ruhani, Suriye hükümetinin resmi davetine binaen bölgede bulunduklarını savundu.

Soçi Zirvesi’nin, Suriyeli grupların kendi aralarında yapacakları görüşmelerin başlangıcı olduğunu belirten Ruhani, “DEAŞ’ın yenilgisi bizi bölgede oluşacak diğer terör gruplarına karşı gafil hale getirmemeli. Bu amaçla, Suriye halkına terörün kökünün tamamen ülkelerinden temizlenmesi için yardım etmeye devam etmeliyiz. ” şeklinde konuştu.

Ruhani, Suriye devletinin toprak bütünlüğüne saygının terörle mücadelenin olmazsa olmaz parçası olduğunu ifade ederek, “Suriye’nin meşru hükümetinin rızası olmadan herhangi bir yabancı gücün ülkede bulunmasının gerekçesi yok. Suriye halkı, dış güçlerin içişlerine karışmalarına izin vermeyecektir ve toprak bütünlüklerini tehdit eden her türlü adıma karşı duracaklardır.” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin yeniden imarı ve insani yardımların bölge halkına bir an önce ulaştırılması için ortak uluslararası çabanın şart olduğunu kaydeden Ruhani, “Bugünkü toplantımız, bu önemli sürecin başlangıcının ilk adımı oldu. 11 aylık çabalarımız, çözümün ancak ortak siyasi çabalarla mümkün olduğunu gösterdi ve bu çabalar bölgedeki çatışmaların durdurulmasını sağladı.” dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :