Socar, OMV Petrol Ofisi ile Aliağa terminali için anlaştı

Socar, OMV Petrol Ofisi ile Aliağa terminali için anlaştı

ANKARA (AA) - Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın liderliğinde bir grup uluslararası yatırımcı, OMV Petrol Ofisi AŞ’nin...

ANKARA (AA) - Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın liderliğinde bir grup uluslararası yatırımcı, OMV Petrol Ofisi AŞ’nin Aliağa’daki Depolama Tesisleri’nin satışı için OMV Aktiengesellschaft ile anlaştı.

SOCAR'dan yapılan açıklamada, bu tesislerin 2012 yılında temeli atılan ve 2018’de faaliyete geçecek Star Rafineri için depolama ve sevkiyat noktası olarak kullanılacağı, rafineri projesinin daha önce tasarlanmış lojistik stratejisinin bir adımı olduğu bildirildi.

İzmir Aliağa'da Türkiye’nin ilk özel sektör rafinerisini inşa eden SOCAR, OMV Petrol Ofisi AŞ’nin 200 bin metreküplük akaryakıt ve 45 bin metreküplük LPG depolama kapasitesine sahip Aliağa Terminali’nin alınmasına ilişkin, SOCAR’ın liderliğinde bir grup uluslararası yatırımcı ile OMV Aktiengesellschaft arasında anlaşma sağlandığı kaydedildi.

Petkim Yarımadası’nda inşası devam eden Star Rafineri’nin operasyonlarını daha da etkinleştirerek bu girişimle SOCAR’ın bölgedeki depolama kapasitesini geliştirecek ve aynı tesisi kullanan dağıtım şirketleri ile iş birlikleri artıracak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen SOCAR Türkiye Üst Yönetici Zaur Gahramanov, SOCAR olarak tüm projelerini verimlilik esasıyla yürüttüklerini belirterek, söz konusu satın alma ile beraber 2012 yılında Star Rafineri’nin bir parçası olarak öngörülen tank tesislerinin hayata geçirildiğini kaydetti.

Gahramanov şöyle devam etti:

"Bu projeye ek olarak, SOCAR olarak tamamlandığında 18 milyar dolara ulaşacak olan yatırımlarımızla, Türkiye’de Cumhuriyet tarihinin en büyük doğrudan yatırımını gerçekleştiren yabancı şirket olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Star Rafineri kapsamındaki bu yatırım da Türkiye’ye duyduğumuz güvenin bir diğer kanıtını oluşturuyor. Aliağa Terminali’nin yaklaşık 200 bin metreküplük depolama kapasitesine sahip, kapasitenin 700 bin metreküpe kadar yükseltilebilecek. Terminalde ayrıca 45 bin metreküplük LPG depolama tesisi bulunuyor ve bu tesisin de kapasitesi artırılabiliyor."

OMV Petrol Ofisi AŞ uzun vadeli depolama sözleşmesi kapsamında ve sözleşme süresince Aliağa’daki akaryakıt ve LPG depolarının kullanımına devam edecek. Anlaşmayla birlikte, OMV Petrol Ofisi AŞ terminalden ürün ithal etme ve sevk etme hakkına da sahip olacak. Anlaşma, rekabet kurumundan alınacak onay dahil, bazı şartların yerine gelmesi sonrasında 2016 yıl sonuna kadar tamamlanacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :