"Siyah elmas" Muğla ekonomisini kalkındıracak

"Siyah elmas" Muğla ekonomisini kalkındıracak

Muğla'nın Yatağan ilçesinde, yetiştiğinde kilogramı bin avrodan satışa sunulan trüf mantarı aşılı meşe fidanlarının dikimi yapıldı

MUĞLA (AA) - Muğla Büyükşehir Belediyesinin katma değeri yüksek alternatif tarım ürünleri projesi kapsamında Yatağan ilçesinde, trüf mantarı ile aşılanmış meşe fidanları toprakla buluşturuldu.

Yatağan ilçesine bağlı Nebiköy Mahallesi'nde düzenlenen fidan dikim töreninde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla'nın turizmin yanı sıra tarım potansiyeline de sahip olduğuna işaret etti. Tarımın bilinçsiz şekilde yapılması nedeniyle bugüne kadar bu potansiyelden yeterince faydalanamadıklarını belirten Gürün, "Ziraat hak ettiği değeri görmüyor ama dünyanın geleceği tarım, ziraat ve topraktan elde ettiğimiz ürünle olacaktır." dedi.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Salih Tufan, katma değeri yüksek, alternatif tarım ürünleri üretmek üzere çalışma başlattıklarını söyledi. Bu kapsamda trüf mantarı aşılanmış meşe fidanı yetiştirmeye karar verdiklerini anlatan Tufan, "Meşe ağacı fidanının köklerine aşılanan trüf, beşinci yılından itibaren ürün veriyor." diye konuştu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aziz Türkoğlu, Muğla ve Denizli'nin trüf yetiştirmek için oldukça elverişli olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin önemli bir trüf potansiyeline sahip olduğuna değinen Türkoğlu, gerekli desteklerin sağlanmasıyla oluşturulan trüf bahçelerinin bölgeye önemli katkı sağlayacağını bildirdi.

Fransa'nın Cahors kentindeki Tarım ve Bağcılık Meslek Yüksekokulunda görevli trüf mantarı uzmanı Pierre Sourzat, trüf mantarının değerinden dolayı "siyah elmas" ve toprağın altında yer almasından dolayı da "gizemli mantar" olarak adlandırıldığını söyledi.

Trüf mantarının, "lüks bir mantar" türü olduğunu kaydeden Sourzat, "Bu mantar, yetiştiği ülkelere yemek sanatı, turizm, tarım turizmi ve ekonomi alanlarında önemli katkılar sağlamaktadır. Sürdürülebilir hale getirilirse trüfün, Muğla için çok iyi bir fırsat olacak. Muğla, tüketimi karşılamak için iyi bir altyapıya sahip." diye konuştu.

Konuşmaların ardından törene katılanlar trüf mantarı aşılı 321 meşe fidanını sahaya dikti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :