Sivas'taki FETÖ/PDY davası

Sivas'taki FETÖ/PDY davası

Örgütün "emniyet mahrem imamı" oldukları öne sürülen 20 sanığın yargılanmasına devam edildi

SİVAS (AA) - Sivas'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 20 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sivas 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın ikinci gününe, örgütün "emniyet mahrem imamı" oldukları öne sürülen ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "sahte özel belgeyi bilerek kullanma", "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "silahlı terör örgütüne üye olma", "terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarıyla haklarında dava açılan eski öğretmenler A.İ.A. ve A.Y, "silahlı terör örgütü üyesi olmakla" suçlanan tutuklu eski polisler A.A, M.G, İ.A, M.K, C.A, Z.B, S.A, B.E, F.Y, M.T, S.D. ile tutuksuz yargılanan eski polisler Y.K, V.Ş, H.O, B.Y. eski hemşire N.A. ve avukatları ile bazı sanık yakınları katıldı.

Örgütün "emniyet mahrem imamı" olduğu öne sürülen firari H.A'nın yer almadığı duruşmada Afyonkarahisar E Tipi Cezaevinde bulunan eski polis B.K. ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifade verdi.

Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden ihraç edilen polislerden komiser yardımcısı M.T, ifadesinde, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandığı yönündeki iddiaları kabul etmediğini söyledi. Telefonunda ByLock tespit edilmesinin meslek içi hesaplaşmadan kaynaklanmış olabileceğini savunan M.T, "emniyet mahrem imamı" olduğu iddia edilen A.Y'yi tanımadığını ve sohbet ortamında bulunmadığını öne sürdü.

A.Y'nin etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak amacıyla kendisi aleyhinde ifade vermiş olabileceğini iddia eden M.T, ailesinin kendisini tutuklu bulunduğu cezaevinde ziyarete geldiği sırada kaza geçirdiğini ve kayınpederinin bu kazada hayatını kaybettiğini, ailece mağdur olduklarını anlatarak tahliyesini talep etti.

Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istediğini belirten eski komiser yardımcısı A.A. ise telefonuna ByLock programını "emniyet mahrem imamı" olduğu iddia edilen A.Y'nin yüklediğini öne sürdü. İstanbul'da komiser yardımcısı olduğu 2010 yılında bu yapıyla tanıştığını anlatan A.A, katıldığı sohbet programlarının çay içme ve sohbet şeklinde gerçekleştiğini söyledi.

Sivas'a 2012 yılında geldiğinde A.Y. ile tanıştığını aktaran A.A, "Telefonumdaki ByLock programını sık kullanmadığım için tespit edilemedi. Bu yapıyla gönül bağı kurmadım. Bu yapıyı keşke hiç tanımamış olsaydım, hiç görüşmemiş olsaydım. Etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak adına bildiklerimi anlattım. Ben hiçbir zaman para vermedim. Sohbetlerde mevcut hükümet aleyhine oy vermemiz konuşulmuştu. Kesinlikle talimatla hareket etmedim. ByLock grubunda 5 kişi vardı, bunların kim olduklarını bilmiyorum. Sadece A.Y. mesaj atıyordu." dedi.

SEGBİS ile ifadesi alınan B.K. da savunmasını hazırlamak üzere ek süre talep etti.

Sanıklardan Z.B. ve S.D. ByLock kullanıcısı olmadıklarını öne sürerek haklarındaki iddiaları kabul etmediklerini belirtti.

Etkin pişmanlık hükümleri uygulanarak tutuksuz yargılanan H.U. ise çeşitli dönemlerde sohbet toplantılarına katıldığını anlattı. Himmet adı altında yardım yaptığını ve komiser yardımcılığı sorularının kendisine verildiğini anlatan H.U, "Girdiğim komiser yardımcılığı sınavı arada bir rütbedir ve yükselme şansım yoktu. Her ne kadar sorular bana verilse de gönülsüz girdiğim için sınavda düşük puan aldım. Sıralamada sonlardaydım ve itirazlar üzerine bazı soruların iptal edilmesiyle yerim daha aşağılara kaydı ve komiser yardımcılığından tekrar polis memurluğuna düştüm. Daha sonra da meslekten ihraç oldum. İnsanları bu hale getirdiler, bu yapıya mensup olduğum için pişmanım." diye savunma yaptı.

Diğer sanıklar ise haklarındaki suçlamaları kabul etmediklerini, ByLock kullanmadıklarını iddia etti.

Mahkeme heyeti, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan tutuklu sanıklardan örgütün "emniyet mahrem imamı" A.Y. ile eski polisler A.A. ve M.K'yi adli kontrol şartıyla tahliye etti. Tutuksuz sanıklardan V.Ş, H.O. ve B.Y'nin yurt dışı yasaklarının devamına ve adli kontrol şartının kaldırılmasına karar verildi.

Duruşma, 23 Ekim'e ertelendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :