Sivas'ta Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yaygınlaşacak

Sivas'ta Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yaygınlaşacak

SİVAS (AA) - Sivas İl Özel İdaresince kentteki yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması hedefleniyor. Sivas İl Özel idaresi Genel Sekreteri...

SİVAS (AA) - Sivas İl Özel İdaresince kentteki yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması hedefleniyor. 

Sivas İl Özel idaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, yaptığı yazılı açıklamada, yenilenebilir enerji kaynaklarını yaygınlaştırmak ve kurumun hizmetlerinde kullanmak amacıyla çalışmalar sürdürdüğünü belirtti. Bu kapsamda Et Entegre Tesisleri’nin bulunduğu Ulaş Kovalı bölgesine bir kilowattlık güneş enerjisi elektrik üretim tesisi kurulacağını kaydeden Ayhan, böylece Yıldız Dağı Kış Sporları Merkezi ve kuruma bağlı diğer tesislerin enerji maliyetlerini ortadan kaldırmak istediklerini vurguladı. 

Yenilenebilir kaynaklarla elektrik üreterek, dışa bağımlı ham maddelerle elektrik üretmeye alternatif bir sistemi hayata geçireceklerini belirten Ayhan, şunları kaydetti:

"İdaremiz, Ulaş ilçesi Kovalı mevkisinde inşaatı devam eden Et Entegre Tesisleri’nin bulunduğu bölgede güneş ışınlarının geliş acısını dikkate alarak bir kilowatt güce sahip güneş enerji santrali kuruyor. Temel amacımız yenilenebilir enerji teknolojilerinden faydalanarak kurumumuzun enerji maliyetlerini düşürmektir. Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’nin en büyük maliyeti enerji ve personel girdileridir. Kuracağımız güneş enerji santraliyle yaklaşık 600 veya 700 bin lira civarında enerji üretmeyi düşünüyoruz. Elde edeceğimiz bu enerjiyle Yıldız Dağı’nda tüketilen enerji maliyetlerini ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca asfalt plenti, parke üretim tesisleri ve merkezdeki diğer binalarımızda tüketilen elektrik maliyetlerini düşüreceğiz. Bu projeyi hayata geçirerek hem yenilenebilir enerji teknolojilerinden faydalanacağız hem de Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’nin enerji maliyetlerini sıfırlayacağız. Diğer yandan da Sivas ekonomisine katkı sağlayarak diğer kurumlara da örnek teşkil edeceğiz."

Ayhan, güneş enerjisini ihtiyaç duyulan her noktada kullanmayı düşündüklerini vurguladı.

Altınyayla ilçesinde faaliyete geçen güneş enerjisi sistemiyle çiftçiler için önemli olan enerji maliyetini ortadan kaldırdıklarını belirten Ayhan, kurum olarak yenilenebilir enerji sistemlerinden daha fazla faydalanacaklarını kaydetti. 

İdarenin önemli projelerinden birisinin de Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin mimari niteliklerini yansıtan İl Özel İdaresi ek hizmet binası yapım işi olduğunu belirten Ayhan, söz konusu binada sivil mimarinin yanı sıra akıllı bina sistemi diye tabir edilen teknolojiyi bir arada kullanacaklarını aktardı. Ayhan, "İlimize örnek olacak bir eser kazandırıyoruz. Bu binanın çatısına güneş enerji panelleri yerleştirerek bina için gerekli olan enerjiyi bu sistemle sağlayacağız. Yenilenebilir enerji teknolojisi sistemlerinden elektrik üretme projelerini idare olarak çok önemsiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Kaynak:Haber Kaynağı