Sivas'ta toplu açılış töreni

Sivas'ta toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "1947'den itibaren zaten Filistin hep işgale uğramıştır. İsrail bir işgalci devlettir, İsrail bir terör devletidir. Ey Trump senin düştüğün bu yanlışa biz düşemeyiz"- "1980 yılında 478 sayılı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konse

SİVAS (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Kudüs kararına ilişkin, "1947'den itibaren zaten Filistin hep işgale uğramıştır. İsrail bir işgalci devlettir, İsrail bir terör devletidir. Ey Trump senin düştüğün bu yanlışa biz düşemeyiz." dedi.

Erdoğan, Yeni 4 Eylül Stadyumu önünde düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, geçtiğimiz 15 yılda Sivas'a 20 katrilyon değerinde yatırım yapıldığını belirtti.

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi'nde teknik sebeplerle biraz gecikme olduğunu ifade eden Erdoğan, projeyi adım adım takip ettiğini, gecikmeye yol açanlardan bizzat kendisinin hesap soracağını söyledi.

Erdoğan, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın sadece Sivas ile bitmeyeceğini, buradan Erzincan, Erzurum ve Kars'a, oradan da Pekin'e, Demir İpek Yolu Hattına bağlanacağını anlatarak, Kars-Tiflis- Bakü Demiryolu'nu açtıklarını ve adım adım bu projeyi de hayata geçireceklerini anlattı.

Sivas'ı tüm demiryolu ağlarının merkezine yerleştirdiklerini vurgulayan Erdoğan, "Ülkemizin yük vagonlarının üretim merkezi olan Sivas'a bu yakışır. Türkiye Demiryolu Makineler Sanayi A.Ş'yi (TÜDEMSAŞ') ülkemizin ihtiyaçları yanında ihracata yönelik olarak da güçlendiriyoruz. Ülkemizi dünyanın, Sivas'ı da ülkemizin en büyük ekonomileri arasına sokmakta kararlıyız. Bizim kimseden bir eksiğimiz yok. Tam tersine her alanda ziyadesiyle avantajlarımız var. Bunları değerlendirebilmemiz ancak bir, iri, diri, kardeş ve hep birlikte Türkiye olmamıza bağlı. Sivas'ın, tarihi misyonuna uygun şekilde bu büyük birlikteliğin lokomotifi olacağına inanıyorum." diye konuştu.

Alandakilerin Rabia işareti yapmaları üzerine "Maşallah, tuttu, tuttu." diyen Erdoğan, "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bizi bölemeyecekler, ezanlarımızı susturamayacaklar, vatanımızı parçalayamayacaklar. Onun için Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkes'i, Gürcü'sü, Abaza'sı, Boşnak'ı ile tek milletiz." ifadelerini kullandı.

"Paralel yapı imiş, PKK imiş, ne olursanız olun. Cudi'de, Gabar'da, Kandil'de Bestler-Dereler'de tüm terör odaklarının olduğu yerlerde, inlerine gireceğiz. Girdik mi? Girdik." diyen Erdoğan, şu anda güvenlik güçlerinin hep birlikte en ücra köşeye kadar teröristleri kovaladığını söyledi.

- "Huzurlu, müreffeh bir gelecek inşa edeceğiz"

Bu odakların halkın huzurunu ve refahını yok edemeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, "Yeter ki biz birbirimize inanalım. Biz birbirimizi ne için seviyoruz? Makam, para için mi? Biz birbirimizi yaradandan ötürü seviyoruz. Bizim Türkiye Cumhuriyeti devletinden başka devletimiz yok. Orada bütünleştik, toplandık. Şimdi Türkiye olarak bir yandan kalkınma, büyüme, güçlenme gayretlerimizi sürdürürken diğer yandan da bölgemizde yaşananları görüyoruz. Suriye ve Irak'ta olanlar, terör bahanesiyle sergilenen vandallığı, yıkımı şiddeti, dökülen kanı asla unutmadık, unutmayacağız. Buralarda uygulamaya konan senaryoları, Fırat Kalkanı Harekatı'nda olduğu gibi evelallah ezip geçeceğiz. İnşallah daha fazlasını da yapacak, kendimizle birlikte tüm kardeşlerimiz için güvenli, huzurlu, müreffeh bir gelecek inşa edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, bölgede tüm bu mücadeleleri verirken önlerine Kudüs meselesinin çıktığını dile getirdi.

- "Sen kendin tek başına bir emlak mı alıp satıyorsun?"

Kudüs'ün kırmızı çizgileri olduğunu, Kudüs üzerindeki oyunlara asla müsade etmeyeceklerini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı işte bunun son örneğidir. İslam dünyasının Kudüs konusundaki hassasiyeti bilindiği halde alınan bu karar bölgede zaten sürekli örselenen barışa, huzura, güvenliğe yönelik bir kışkırtmadır. 1980 yılında 478 sayılı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı ve altında Amerika'nın imzası olan belgeye göre, İsrail'in Kudüs'ü başkent ilan etme kararı geçersizdir. Ey Trump, sen 1980'de alınan 478 sayılı bu kararı, tek başına nasıl yok farz ediyorsun? Senin böyle bir yetkin var mı? Sen kendin tek başına bir emlak mı alıp satıyorsun? Büyük bir devlete yakışan nedir? Barışı sağlamaktır, çatışmasızlıktır, karmaşa çıkarmak değildir. Bu kadar bu bölgedeki hassasiyetler bilindiği halde nasıl oluyor da böyle bir şey yapıyorsun? Buna yetkin yok. 1947'den itibaren zaten Filistin hep işgale uğramıştır. İsrail bir işgalci devlettir, İsrail bir terör devletidir. Ey Trump senin düştüğün bu yanlışa biz düşemeyiz. Biz beklerdik ki bu konuda böyle bir düşüncen varsa bunu bizimle paylaş. Şu anda Tayyip Erdoğan, Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanıdır. Bizimle bunu paylaşman gerekirdi."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Kudüs kararının ardından günlerdir hem İslam dünyası hem de Hristiyan dünyasının ileri gelenleri ile telefon görüşmeleri yaptığını söyledi.

- "Kudüs ve Filistin meselesi yeni değildir"

Çarşamba günü İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatını toplayacaklarını anımsatan Erdoğan, "Buradan inşallah bir sonuç bildirgesi açıklayacağız. Ondan sonra da etkinliklerimizi devam ettireceğiz. Trump'ın 'ben yaptım oldu' demesiyle olmuyor. İstediğin kadar sen oraya büyükelçiliğini taşı, istediğin kadar İsrail orayı başkent ilan etsin. Ne olur biliyor musunuz? Sadece İsrail yaptıklarıyla kalır, Amerika'da aldığı bu adaletsizce kararıyla baş başa kalır. Bu hukuk tanımaz bir adımdır. Hukuk tanımaz bir kararı bizim kabul etmemiz mümkün değil. Çünkü Kudüs ve Filistin meselesi yeni değildir. İsrail yönetimi Müslümanların Kudüs'teki varlığını sınırlandırma ve sonlandırmaya yönelik kötü niyetini bölgeyi işgal ettiği 1947'den beri her fırsatta gösteriyor." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :