Sivas olaylarının 22. yılı

Sivas olaylarının 22. yılı

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ:- "Biz bu davayı böyle bırakmayacağız, bu dava böyle kapatılamayacak, unutturulamayacak. Bu davayı yeniden açacak, dündeki, bugündeki sorumlularını açığa çıkaracak bir adalet hareketini hep birlikte geliştireceğiz"- "(Zaman

SİVAS (AA) - HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Sivas olaylarıyla ilgili, "Biz bu davayı böyle bırakmayacağız, bu dava böyle kapatılamayacak, unutturulamayacak. Bu davayı yeniden açacak, dündeki bugündeki sorumlularını açığa çıkaracak bir adalet hareketini hep birlikte geliştireceğiz" dedi.

Yüksekdağ, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda hayatını kaybeden 37 kişi için İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezine dönüştürülen eski Madımak Oteli binası önünde düzenlenen anma töreninde, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Sivas'ta 22 yıl önce çok acı ve derin izler bırakan bir olay yaşandığını belirten Yüksekdağ, "22 yıl önce yaşanan katliamın acısı hala çok taze. Bunun tek bir nedeni var. Eğer 22 yıl boyunca bu katliamın katilleri yargılansaydı, onlardan hesap sorulsaydı halkımızın ruhunda ve yüreğinde böyle derin acılar kalmazdı" diye konuştu.

Sivas'ta yaşananların bütün Türkiye'nin derdi olduğunu vurgulayan Yüksekdağ, bunun siyasi iktidarın da en temel derdi olması gerektiğini savundu.

Yüksekdağ, siyasi iktidarın "katliamı" bir dert ve sorun olarak görmemesi durumunda, 22 yıl sonra da olsa her zaman karşısına çıkacağını, hesap sorulacağını ve defterlerin açılacağını söyledi.

- Zaman aşımı kararı

Sivas olayları davasına zaman aşımı kararı verildiğini belirterek Yüksekdağ, şöyle devam etti:

"Bir yıl önce çok acı biçimde, insanlarımızın acılarıyla alay edercesine siyasi iktidar ve siyasi iktidarın güdümündeki yargı, bir insanlık suçu karşısında zaman aşımı kararı verdi ve dosyayı kapattı. Bu dosya halkın vicdanında, mücadelesinde, hafızalarda, sokaklarda, toplumsal yaşamda kapanmaz. Sivas davasına zaman aşımı kararı verdirip kapattıran ve 'bu karar Türkiye'ye hayırlı uğurlu olsun' diyen siyasi iktidara en büyük cevabı halk, 7 Haziran'da verdi. Eğer anlayabiliyorlarsa, hala biraz anlama kabiliyetleri varsa 7 Haziran'da düştükleri durumu düşünsünler. Bu halkın acısı, onuru, şerefi, haysiyeti, ölüsü, cenazesi üzerine siyaset yaparsanız adaletin insani ve vicdani değerlerine işletmezseniz siz de iktidar ve güç sahibi olmazsınız. 7 Haziran çok net olarak bütün Türkiye toplumuna bu mesajı vermiştir. Gönül ister ki siyasi iktidar, gerçek bir sorumluluk alsın, 22 yıl önce bu katliamı tertipleyenleri, azmettirenleri yargılasın ve bu bir yük olmaktan çıksın. Biz bugün bu davada adalet sağlanmadığı için tabi ki çok doğal olarak bu davayı kapatmama iradesini ortaya koyuyoruz. Bu davayı kapatamayacaklar. Zaman aşımı kararı vermekle olmaz. Yasayı da hukuku da adaleti de halk sağlar. 7 Haziran bunun en temel örneklerindendir."  

Yüksekdağ, bu davayı böyle bırakmayacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu dava böyle kapatılamayacak, unutturulamayacak. Bu davayı yeniden açacak, dündeki bugündeki sorumlularını açığa çıkaracak bir adalet hareketini hep birlikte geliştireceğiz. Bu da bizim 2 Temmuz'daki sözümüz olsun. Bütün ailelere başsağlığı, yitirdiğimiz canlara Allah'tan rahmet diliyorum. Hala her yıl yüreğimiz kanıyor. Türkiye'ye bunu yaşatmaya hiç kimsenin hakkı yok."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı