Şırnak'taki FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

Şırnak'taki FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimiyle ilgili aralarında meslekten ihraç edilen dönemin 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar ile Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan'ın da yer aldığı 23'

ADANA (AA) - Şırnak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili aralarında meslekten ihraç edilen dönemin 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar ile Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan'ın da yer aldığı 23'ü tutuklu 428 sanığın yargılanmasına Adana Bölge Adliye Mahkemesinde devam edildi.

Adana 12'nci Ağır Ceza Mahkemesince sanık sayısının fazla olması nedeniyle Bölge Adliye Mahkemesindeki 375 kişi kapasiteli 420 metrekarelik mahkeme salonunda görülen duruşmaya, tutuklu 16 eski çeşitli rütbelerden asker ile tutuksuz 30 Uzman Çavuş ve avukatları katıldı.

Mahkemede savunma yapan tutuksuz Uzman Çavuş Özgür K, "kobra" aracında silah nişancısı olduğunu ve kendi aracında Binbaşı İsmail Aktaş'ın bulunduğunu söyledi.

Özgür K, 14 Temmuz'da operasyona gittiğini ve 15 Temmuz'da istirahatli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Bana aniden bir telefon geldi. Arayan kişi garajdan sorumlu Abdülkadir G. idi. Bana 'Devrem acil göreve gidiyoruz buraya gel' dedi. Ben İdil operasyonunda mayına basmıştım. Bacağımı hissetmiyordum. Garaja gittiğimde bu durumu takım komutanı Devrim Y'ye anlatıyordum. Bizim sesimizi duyan Tugay Komutanı Ali Osman Gürcan yanımıza geldi ve benim için, 'İtiraz eden bu uzman mı? Derdest edin, tutuklayın' dedi. Daha sonra Kurmay Başkanı Yarbay İbrahim Yazıcı da 'İtiraz edeni tutuklayın' diye tugay komutanının emrini tekrarladı. Ben de korku ve panik içerisinde aracıma bindim ve 4'üncü Taburun önüne gittim. İsmail binbaşı benim aracıma verildi."

Cudi Dağı'na operasyona gittiklerini sandıklarını öne süren Özgür K, "Cizre'de polisler tarafından önümüz kesildi. İsmail binbaşı 'Ne oluyor acaba, Cizre de mi karıştı' dedi. O sırada Ali Osman Gürcan hızlı hızlı koşarak geldi ve polislere yönelik, 'Açın lan burayı yoksa gereğini yaparım, gerekirse burayı bombalatırım' dedi. Sonra İsmail binbaşı bana doğru, 'Özgür bir oyunun içerisindeyiz. Git arkadaşlarına söyle kobraların silahlarını gökyüzüne çevirsinler, tahriklere kapılmayın.' dedi.'' ifadelerini kullandı.

Duruşmada söz alan tutuklu sanık eski Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugayı Kurmay Başkanı Yarbay İbrahim Yazıcı ise Özgür K'ya, "Tugay Komutanı ordayken benim de aynı sözü söylemem mantıklı mı" diye sordu.

Özgür K, ''Gayet mantıklıdır. Siz ve Tugay Komutanı Ali Osman Gürcan 2014 yılında birçok uzman çavuşu görevinden attınız.'' yanıtını verdi.

Suçsuz olduğunu, adalete sığındığını belirten sanık Özgür K. beraatini talep etti.

Duruşmada savunmasını veren tutuksuz sanık Uzman Çavuş Oktay D. ise 15 Temmuz 2016 gecesi saat 22.00 sularında "görev var" denildiğini kaydederek, ''Görev var denilince ilk olarak operasyon tişörtlerini giymiştik. Sonrasında operasyon tişörtlerini çıkartmamız ve gömlek giymemiz emri verildi. Tugay içtima alanında toplandığımızda ise bizim telefonumuzu kum torbasının içerisine topladılar.'' dedi.

- ''Yolu açmazsanız burayı uçaklarla bombalatırım''

Tutuksuz sanık Önder Ufuk E. de "kobra" aracının sürücüsü olduğunu ve 15 Temmuz günü yaşadıklarını anlatmak istediğini belirtti.

Araçların sevkiyatından sorumlu garaj nöbetçisi Uzman Çavuş Abdülkadir G'nin kendisini aradığını ve bir telefon numarası vererek, ''Bu numarayı al, TOKİ konutlarına gideceksin ve Hasan binbaşıyı alacaksın.'' dediğini ileri sürdü.

Binbaşı Hasan Bilgin'in sırt çantasıyla araca geldiğini anlatan Önder Ufuk E, ''Hasan binbaşı araçta 2 defa telefonla görüştü. Bana 'Olağan dışı bir şeyler var mı' diye sordu. Bana 'Hızlı git' dedi. Tekrar telefonla konuşup 'Geldim komutanım' dedi. Hasan binbaşı yol boyunca 2 defa telefon görüşmesi yaptı. Tugaya vardığımızda ben muhafız timinden astsubay Onur Koç'la merdiven başında karşılaştım ve ona ne olduğunu sordum. Bana 'Komutanlar toplantı yapıyor' dedi. 15 Temmuz'da bunların yaşanması benim garibime gitti.''

Cizre'ye vardıklarında Tugay Komutanı Ali Osman Gürcan'ın hızlı bir şekilde konvoyun ön tarafına gelerek polislerle münakaşaya girdiğini aktaran Önder Ufuk E, şöyle devam etti:

''Ali Osman Gürcan, polislere, 'Yolu açmazsanız burayı uçaklarla bombalatırım' dedi. Yanında Binbaşı Hasan Bilgin de vardı. Tabur komutanlarının tartışmaya girdiklerini görmedim. Cizre İlçe Garnizon Komutanı olduğunu öğrendiğimiz Yasin yarbay, Ali Osman Gürcan'a 'Ben söyleyeceğimi söyledim, artık gidiyorum.' dediğini duydum. O gece orası çok gergindi. O anda bir mermi atılsa asker ve polis resmen birbirine girecekti. Ben tüm bildiklerimi anlattım. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ederim.''

Mahkemede savunması alınan tutuksuz sanık Uzman Çavuş Oğuz A. ise tugay içtima alanında toplandıktan sonra tabur komutanı Murat Yıldırım'ın kendilerine yönelik, ''Telefonu alan olursa canına okurum. Gerekeni yapar ve meslekten atarım.'' dediğini anlattı.

Duruşmada savunma yapan diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, tahliye ve beraatlerini talep etti.

Mahkeme heyeti, savunması alınmayan sanıkların dinlenmesi için duruşmayı 4 Aralık Pazartesi gününe erteledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :