Şirket birleşme ve devralmaları

Şirket birleşme ve devralmaları

Rekabet Kurumuna geçen yıl 215 birleşme ve devralma işlem bildirimi yapıldı

Rekabet Kurumuna geçen yıl 215 birleşme ve devralma işlemi bildirildi. 

Rekabet Kurumu, 2014 Yılı Birleşme-Devralma Görünüm Raporunu yayımladı.

Buna göre, geçen yıl kuruma 215 birleşme ve devralma bildirimi yapıldı Bu işlemlerden 122'sinde hedef şirket veya ortak girişim, Türkiye yasalarına göre kurulmuş şirketlerden oluştu. Bu dönemde 18 özelleştirme işlemi değerlendirmeye alındı.

Rekabet Kurumu tarafından incelenen birleşme ve devralmaların, hedef şirketin veya oluşturulan ortak girişimin Türkiye kökenli olduğu işlemlerde (özelleştirmeler hariç) bildirilen toplam işlem bedeli yaklaşık 22 milyar 90 milyon lira olarak hesaplandı. Kuruma bildirilen ve gerçekleşen özelleştirmelerin toplam değeri ise yaklaşık 9 milyar 193 milyon lira oldu.

Aynı dönemde tüm tarafları Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre kurulmuş şirketlerin gerçekleştirdikleri birleşme ve devralmaların toplam işlem değeri 6 milyar 186 milyon lirayı buldu.

Yabancı yatırımcılar 2014 yılında 56 ayrı işlemde Türk şirketlerine yatırım yaptı. Yabancı yatırımcılar arasında işlem bazında yapılan sıralamaya göre ilk sırada Lüksemburg kökenli yatırımcılar yer aldı. Türk şirketlerinin devir konusu olduğu devralma işlemlerinde yabancı yatırımcılar yaklaşık 10 milyar liralık yatırım gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcıların ortak oldukları Türkiye kökenli 3 ortak girişim işleminin toplam işlem bedeli ise 48 milyon liraya ulaştı.

Ekonomik faaliyet alanı bakımından, hedef şirketin veya oluşturulan ortak girişimin Türkiye kökenli olduğu işlemler içinde (özelleştirmeler hariç) en yüksek işlem değeri 3 milyar 295 milyon lira ile kendine ait veya kiralanan gayrimenkulün kiralamaya verilmesi veya işletilmesi alanında gerçekleşti.

Geçen yıl Rekabet Kurumuna bildirilen birleşme ve devralma işlemleri son bildirim tarihinden ortalama 16 gün sonra nihai karara bağlandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı