Sırbistan'ın Makedonya'daki diplomatlarını geri çağırması

Sırbistan'ın Makedonya'daki diplomatlarını geri çağırması

Sırbistan Başbakanı Brnabic: - "Üsküp'te görev yapan diplomatlarımız alınan istihbaratlar üzerine geri çağrıldı. Makedonya'nın, Kosova'nın UNESCO üyeliğine karşı tutumu önemli rol oynayacak"

BELGRAD (AA) - Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, ülkesinin Makedonya'daki büyükelçiliğinde çalışan tüm diplomatların istişare için geri çağrılmasına ilişkin, "Üsküp'te görev yapan diplomatlarımız alınan istihbaratlar üzerine geri çağrıldı. Makedonya'nın, Kosova'nın UNESCO üyeliğine karşı tutumu önemli rol oynayacak." dedi.

Brnabic, başkent Belgrad'da yaptığı açıklamada, İtalya'da temmuz ayında gerçekleşen ve Batı Balkan ülkelerinin başbakanlarını bir araya getiren zirvede Makedonya Başbakanı Zoran Zaev'in Kosova'nın UNESCO üyeliğine karşı ülkesinin oy kullanmaktan "kaçınacağını" söylediğini anımsatarak, "Mevkidaşımın sözüne güveniyorum. Benim için önemli olan verilen sözlerin tutulması." ifadesini kullandı.

Sırbistan'ın birçok koşulda esnek ve hoşgörülü olduğunu gösterdiğini aktaran Brnabic, "Üsküp'te görev yapan diplomatlarımız alınan istihbaratlar üzerine geri çağrıldı. Makedonya'nın, Kosova'nın UNESCO üyeliğine karşı tutumu önemli rol oynayacak." diye konuştu.

Brnabic, 26 Ağustos'ta Batı Balkan başbakanlarının yeniden bir araya geleceğini sözlerine ekledi.

- Vucic ve Zaev telefonda görüştü

Bu arada Sırbistan'ın Üsküp Büyükelçiliğinde görev yapan tüm personelini pazar günü geri çağırması üzerine Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Makedonya Başbakanı Zaev'in telefonla görüştüğü bildirildi.

Sırbistan Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözüleceği belirtildi.

Açıklamada, siyasi farklılıkların bir yana bırakılarak Sırbistan ve Makedonya liderlerinin ülkeler arası iş birliğinin gelişmesi için çalışmaya devam edecekleri hususunda hemfikir oldukları vurgulandı.

İki ülkenin uluslararası kurallar çerçevesindeki "iyi inanç ve dostluk ilişkisi" temeline dayanarak diplomatik çıkar ve haklarını koruyacağına değinilen açıklamada, "İki ülke arasındaki iletişim her halükarda devam edecektir. Bölgesel istikrarın korunması için iki ülke de Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecini karşılıklı desteklemektedir. Sırbistan ve Makedonya ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmek için çalışmalarını sürdürecektir." ifadesine yer verildi.

- İki ülke arasındaki gerginlik

İki ülke arasındaki ilişkiler, Makedonya'nın bağımsızlığını da tanıdığı Kosova'nın UNESCO üyeliğini desteklemesi üzerine geçen ocak ayında gerilmişti.

O dönemde Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic, Makedonya'yı anayasal ismi olan "Makedonya Cumhuriyeti" olarak tanıdıkları için büyük hata yaptıklarını ifade etmişti. Dacic daha sonra da "Makedonya bize nasıl davranırsa biz de onlara öyle davranırız." açıklamasında bulunmuştu.

Sırbistan tarafı son olarak Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki büyükelçilikte çalışan tüm diplomatlarını istişare için Belgrad'a çağırmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :