Sırbistan'dan IOC kararına tepki

Sırbistan'dan IOC kararına tepki

Sırbistan Olimpiyat Komitesi, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC), Kosova Olimpiyat Komitesi'ni geçici olarak tanıma kararını kınadı

BELGRAD (AA) - Sırbistan, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC), Kosova Olimpiyat Komitesi'ni geçici olarak tanıma kararını şiddetle kınadı.

Sırbistan Olimpiyat Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, IOC'un kararıne tepki gösterildi.

Açıklamada, "Sırbistan Olimpiyat Komitesi, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın Olimpiyat Komitesi'nin IOC tarafından geçici olarak tanımasını şiddetle kınıyor ve bu kararı protesto ediyor. Sırbistan'daki yetkili kurumlardan alınan talimatlar doğrultusunda, Sırbistan Olimpiyat Komitesi bu konu hakkında çalışmalarına devam edecek" ifadesine yer verildi.

IOC Yürütme Kurulu, dün Kosova Olimpiyat Komitesi'ni geçici olarak tanıma kararı aldığını ve aralık ayında Monaco'da yapılacak IOC toplantısında da tam olarak tanıma teklifini sunduğunu bildirmişti.

Bu kararla birlikte Kosovalı atletler, Rio'da düzenlenecek 2016 Olimpiyat Oyunları'nda yer alabilmek için elemelerde yarışabilecek.

Kosova'nın 17 Şubat 2008 tarihinde Sırbistan'dan ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti. Kosova'yı Türkiye ile birlikte ilk tanıyan 23 AB ülkesi ve ABD olmuştu.

Kosova'nın bağımsızlığını 108 Birleşmiş Milletler (BM) üye ülkesi tanırken, Sırbistan Kosova'nın bağımsızlığını hala tanımıyor.

Sırbistan, bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı tanımadığı için uzun süre Avrupa Birliği ile müzakerelere başlayamamıştı. İki ülke, AB arabuluculuğuyla geçen yıl uzlaşmaya vararak mütabakat metni imzalamıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı