Sırbistan'daki hükümet kurma çalışmaları

Sırbistan'daki hükümet kurma çalışmaları

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Vucic, Sırbistan'ın geleceği için müzakere etmek isteyen herkesle görüşeceğini söyledi

BELGRAD (AA) - Sırbistan'da hükümeti kurmakla görevlendirilen Sırp İlerleme Partisi (SNS) Genel Başkanı Aleksandar Vucic, Sırbistan'ın geleceği için müzakere etmek isteyen herkesle görüşeceğini ancak görüştüğü her siyasi parti ve ittifakla koalisyon kuracağı anlamının çıkarılmaması gerektiğini ifade etti.

Sırbistan'da 24 Nisan'da yapılan erken genel seçimin ardından Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic tarafından dün hükümeti kurmakla görevlendirilen Vucic, düzenlediği basın toplantısında, ikinci kez hükümeti kurma görevi kendisine verildiği için gururlu olduğunu söyledi.

İki haftadır çok kapsamlı bir hükümet programı üzerinde çalıştığını ve yeni kabineyi oluşturacak isimleri belirlemeye başladığını dile getiren Vucic, yeni hükümette yer alacak isimlerin parti meseleriyle ilgilenecek değil, kendilerini tamamen Sırbistan'a ve sorunların çözümüne adayacak insanlar olması gerektiğini kaydetti.

Vucic, amacının, Sırbistan'ı birleştirmek ve siyasi görüşü önemli olmaksızın her insanın yeni hükümeti kendi hükümeti gibi kabullenmesini sağlamak olduğunu bildirdi.

Hükümet kurma çalışmaları kapsamında Sırbistan'ın geleceği için müzakere etmek isteyen herkesle gelecek pazartesiden itibaren görüşeceğini aktaran Vucic, görüştüğü her siyasi parti ve ittifak temsilcisiyle koalisyon hükümeti kuracağı anlamının çıkarılmaması gerektiğini vurguladı.

Vucic, Sırbistan'ın "bölgedeki istikrarın direği" olması gerektiği değerlendirmesinde bulunarak, "Hiç kimse için sorun olmamalıyız, olmayacağız. Aynı zamanda hiç kimsenin ülkemize saldırmasına, zarar vermesine de müsaade etmeyeceğiz." diye konuştu.

Yeni kurulacak hükümetin önceliğinin ekonomi mi yoksa siyaset mi olacağı sorusuna Vucic, şu yanıtı verdi:

"Ekonomi, her şeyden önce bölgesel ve ülkesel istikrardan ayrı düşünülemez. Ekonomik kalkınma için istikrarımızı korumak zorundayız. Tabi ki her şey ekonomik kalkınma ve vatandaşlarımıza daha iyi yaşam standartları sunmayla ilgili. İşin özü bu. Ancak bunu gerçekleştirebilmek için iyi bir politika, program ve planımız olmalı."

Resmi seçim sonuçlarına göre, 250 sandalyeli Sırbistan Meclisi'nde SNS öncülüğündeki ittifak 131, Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) öncülüğündeki ittifak 29, Sırp Radikal Partisi (SRS) 22, Demokrat Parti (DS) öncülüğündeki ittifak 16, Yeter Artık-Sasa Radulovic ittifakı 16, Sırbistan Demokrat Partisi-Dveri Hareketi ittifakı 13, Boris Tadic ile Cedomir Jovanovic-Daha İyi Bir Sırbistan İçin ittifakı ise 13 milletvekili çıkardı. Meclis'teki 10 sandalye ise ülkedeki azınlıkların temsilcilerine ayrılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :