Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'ten resepsiyon

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'ten resepsiyon

Vucic: - "Değiştik, değişmeye hazırız, doğan her yeni günde mitolojiden geleceğe, üzüntüden mutluluğa giden yolda adım atmaya cesaret ediyor, bu adımı atmayı biliyoruz"- "Zaman, geçmişimizin derin uçurumlarında köprü kurma zamanıdır. Sırbistan'ın en büyük

BELGRAD (AA) - Sırbistan'da 2 Nisan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden zaferle çıkarak 31 Mayıs'ta cumhurbaşkanlık görevini devralan Aleksandar Vucic, yeni görevi münasebetiyle resepsiyon düzenledi.

Sırbistan Sarayı'nda düzenlenen resepsiyona TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yanı sıra Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvanic, konseyin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic, konseyin Hırvat üyesi Dragan Covic, AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile bölge ülkelerden çok sayıda davetli katıldı.

Vucic, burada yaptığı konuşmada, Sırbistan'ın değişmeye hazır olduğunu belirterek, "Değiştik, değişmeye hazırız, doğan her yeni günde mitolojiden geleceğe, üzüntüden mutluluğa giden yolda adım atmaya cesaret ediyor, bu adımı atmayı biliyoruz.” dedi.

Balkanlar'da geçmişin izlerinin hala görüldüğünü belirten Vucic, "Konuşurken çok sesli, susarken korkunç bir şekilde sessiziz, birbirimize olan sevgimizle nefretimiz aynı ölçüde." diye konuştu.

Vucic, Sırbistan'ın, ölümden umut etmeyi bıraktığını, yaşamayı seçtiğini dile getirdi.

Sırbistan'ın artık rüyalarında düşmanlarını görmek yerine gerçekte dostlar edinmeye çalıştığını söyleyen Vucic, her şeyden çok barış istediklerini vurguladı.

- "El ele verirsek dağları yerlerinden oynatabiliriz"

Balkanların tarihi için kullanılabilecek anahtar kelimenin "uçurum" olduğunu ifade eden Vucic, "Balkanlar içine kendi kemiklerimizi yığarak üzerine sakat ve boş hayaller inşa ettiğimiz, kanımızla sulayarak içinde tüm umutlarımızı boğduğumuz uçurumlarla doludur." diye konuştu.

Mutsuz ve parçalanmış dünleri geride bırakıp ortak bir yarının inşa edilmesi gerektiğine dikkati çeken Vucic, "Zaman, geçmişimizin derin uçurumlarında köprü kurma zamanıdır. Sırbistan'ın en büyük görevi, komşu ülkeleri 'aralarından biri mutsuz olduğu zaman diğerinin mutlu olamayacağına' inandırmaktır." dedi.

Vucic, Batı Balkan ülkeleri ile dostluk köprüleri kurarak, Avrupa ve dünyada yeni bir güç oluşturmayı hedeflediklerini anımsatarak, "Biz Sırplar ve siz Hırvatlar, Boşnaklar, Karadağlılar, Arnavutlar ve Makedonlar, yeni bir Yugoslavya kurmaya gerek kalmadan, el ele verirsek dağları yerlerinden oynatabiliriz." ifadelerini kullandı.

AB üyelik yolunda emin adımlarla ilerleyeceklerini anımsatan Vucic, ABD ile de ilişkilerini geliştirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Rusya'yı kadim dostları olarak gördüklerini ve ikili ilişkilerini daha da güçlendirdiklerini belirten Vucic, "Sırbistan, Rusya'yı her daim destekliyor, bunu başkalarının farklı tutumlar sergilediği zamanlarda da yapıyor." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :