Sırbistan Başbakanı Vucic Brüksel ziyaretini iptal etti

Sırbistan Başbakanı Vucic Brüksel ziyaretini iptal etti

Başbakan Vucic'in Brüksel ziyareti ile ABD'deki resmi temaslarını iptal ettiği ve böylece AB ve ABD'ye, "Rusya ve Çin'e dönebileceği" mesajı verdiğini ileri sürdü

SARAYBOSNA (AA) - Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic'in, 21 Haziran'daki Brüksel ziyaretini ve 23 Haziran'da gideceği ABD'deki resmi temaslarını iptal ettiği öne sürüldü.

Sırbistan devlet televizyonunun, Başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberde, Brüksel ziyaretinin tamamen iptal edildiği belirtilirken, Air Serbia'nın ilk Belgrad-New York seferi için ABD'ye gidecek Vucic'in buradaki resmi temaslarını da iptal ettiği vurgulandı.

Sırbistan'da 24 Nisan'da yapılan genel seçimi kazanan ve yeniden hükümeti kurmakla görevlendirilen Vucic, dün ABD'nin Belgrad Büyükelçisi Kyle Randolph Scott ve AB Sırbistan Delegasyonu Başkanı Michael Davenport'u kabul etti.

Toplantının ardından Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, AB ve ABD'nin Sırbistan'ın AB'ye üyelik sürecine verdikleri desteğe vurgu yapılsa da ülke medyası aslında toplantının "zor ve anlaşma olmadan geçtiğini" ileri sürdü.

Blic gazetesinin haberine göre, ABD Büyükelçisi Scott, daha öne Dışişleri Bakanı İvica Dacic ile yaptığı görüşmede, son dönemde Sırbistan Meclisi'ndeki kışkırtıcı siyasi söylemlerden rahatsızlık duyduğunu ve bu söylemlerin diplomatik standartları aştığını kendisine iletti.

Büyükelçi Scott'un özellikle son seçimde meclise giren eski savaş suçu zanlısı Sırp Radikal Partisi (SRS) Başkanı Vojislav Seselj'in, mecliste yaptığı ve doğrudan kendisini hedef aldığı konuşmadan duyduğu rahatsızlığı aktardığı öne sürülürken, bu nedenle Seselj'in "saf dışı bırakılması gerektiğini" söylediği belirtildi.

Habere göre, Vucic Brüksel ve New York'taki resmi temaslarını iptal ederek, aslında kendilerine baskı yapan AB ve ABD'ye, "Rusya ve Çin'e dönebileceği" mesajı verdi.

Gelecek günlerde, önce Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, ardından Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev'in Belgrad'ı ziyaret edecek olmasının da "soğuk-sıcak" taktiği yürüten Vucic için ek argüman olabileceği ifade edildi.

Başbakan Vucic'in, öğleden sonra basın toplantısı düzenlemesi ve burada gazetecilerin sorularını yanıtlaması bekleniyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :