ŞİÖ üyesi ülkelerin adalet bakanları Taşkent'te toplandı

ŞİÖ üyesi ülkelerin adalet bakanları Taşkent'te toplandı

TAŞKENT (AA) - Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ülkelerinin adalet bakanları Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te bir araya geldi.Adalet bakanları seviyesinde...

TAŞKENT (AA) - Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ülkelerinin adalet bakanları Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te bir araya geldi.

Adalet bakanları seviyesinde düzenlenen beşinci toplantıya, örgüt üyesi Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Hindistan, Pakistan ile örgütte gözlemci statüsündeki Afganistan, Belarus ve İran'ın bakanları ile örgütün icra komitesi yetkilileri katıldı.

Toplantısının açılışında konuşan ev sahibi Özbekistan'ın Adalet Bakanı Ruslanbek Davletov, örgütün faaliyetinin giderek genişlediğini ve üye ülkelerin devlet başkanlarının son toplantısının ardından örgüte Hindistan ve Pakistan'ın katıldığını anımsattı.

Davletov, örgütün faaliyetinin genişlemesiyle adalet bakanları toplantısı gündeminin de yoğunlaştığını belirterek, bu şekilde örgütün yasal altyapısı ve üye ülkeler arasındaki iş birliğinin hukuki temellerinin geliştirilmesine ilişkin önemli meselelerin gündeme geldiğini kaydetti.

Davletov, ülkesinde son dönemde yasama ve hukuk alanında gerçekleştirilen reformlar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Toplantıda, üye ülkelerin adalet bakanlıkları arasında yasaların üstünlüğünün temin edilmesi, vatandaşların hak ve özgürlüklerinin korunması konularının yanı sıra bilgi ve deneyim paylaşımının sağlanmasına ilişkin konular ele alındı. Ayrıca özel ve tüzel şahıslara hukuki desteğin sağlanması hakkında uzun vadeli stratejinin hazırlanması, üye ülkeler arasında yatırım mevzuatının geliştirilmesi ve bürokratik engellerin ortadan kaldırılmasına ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.

Örgüte üye ülkeler arasında adli tıp ve hukuki desteğin sağlanmasına yönelik çalışma gruplarının etkinliğinin arttırılmasına ilişkin yasal mekanizmaların görüşülerek kabul edildiği toplantıda, ortak bildiri imzalandı.

Toplantının ardından Taşkent Hukuk Üniversitesini ziyaret ederek, öğrenci ve öğretim görevlileriyle bir araya gelen adalet bakanları, yarın Semerkant şehrine geçecek.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :