Sınır hattında Yörük kültürünü yaşatıyorlar

Sınır hattında Yörük kültürünü yaşatıyorlar

Hatay'ın Suriye sınırına yakın noktasında çadırlarda kalan Saçıkaralı Yörükleri, geleneksel yaşam tarzlarını halen sürdürüyor- Günlük işlerin büyük bölümüne katkı sağlayan kadınlardan Deveci: -"Hem çadırdaki işlerimizi yapıyoruz hem de çobanlık yapıyoruz.

HATAY (AA) - Hatay'ın Hassa ilçesinde Suriye sınırına yakın noktada kurdukları çadırlarda yaşayan Saçıkaralı Yörükleri, geleneksel yaşam tarzlarını devam ettirmeye çalışıyorlar.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşarak geçimlerini sağlayan Saçıkaralı Yörükleri, kış aylarını Hassa ilçesinde, yaz aylarını ise Kayseri'nin serin yaylarında geçiriyorlar.

Çadırda yaşam zor olsa da Yörük kültürünü devam ettirmek isteyen Saçıkaralı Yörükleri, günlerinin büyük bölümünü hayvan otlatarak geçiriyor.

Yörük kadınları da hayvanların bakımının yanı sıra koyunlardan elde ettikleri süt, peynir, et ve yünlerini satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Evli ve üç kız annesi olan 28 yaşındaki Aynur Deveci, yaptığı açıklamada, çadırda yaşamın zor ve meşakkatli olduğunu söyledi.

Hem çobanlık hem de diğer günlük işleri yaptıklarını anlatan Deveci, "Sabahın erken saatlerinde kalkıyoruz. Hayvanları otlatmaya götürerek, çobanlık yapıyorum. Koyun ve kuzuların yemlerini hazır ediyorum. Oradan çadırıma geçiyorum. Yemeğimi yapıyorum. Soba üzerinde ekmek pişiriyorum. Hem çadırdaki işlerimizi yapıyoruz hem de çobanlık yapıyoruz. Koyunlar geldiğinde onları sağıyoruz. Bize durmak yoktur. İşimizi yapıyoruz. Hiç durmuyoruz"

Göçebe hayatının zor olduğunun altını çizen Deveci, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen Yörük kültürünü sevdiklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :