Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Uygur Türk'lerine yönelik saldırılar Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde protesto edildi

MANİSA (AA) - Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde bir grup Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygur Türk'lerine yönelik saldırıları protesto etti.

İstasyon Meydanı'nda toplanan grup, Hükümet Meydanı'na kadar Çin aleyhinde sloganlar atarak yürüdü.

Yürüyüş sonunda konuşan MHP Saruhanlı İlçe Yönetim Üyesi Mehmet Çini, Çin'in 1949'dan bu yana Müslümanlara baskı uyguladığını ve bu baskılarını son günlerde artırdığını savundu.

İbadet etmenin, oruç tutmanın yasaklandığını belirten Çini, "Müslüman kadınlar taciz ediliyor ve keyfi bir şekilde gözaltına alınıyor. Kur'an-ı Kerim eğitimi yasaklanmış durumda. 500 bin çocuk zorla ideolojik eğitimlere tabi tutulmaktadır. Çin hükümeti, Türkçe lehçelerinde konuşan yerli halka, zorla Çince kullanmak zorunda bırakarak asimilasyon politikaları yürütüyor. Uygur Türklerinin mal varlıklarına da keyfi bir şekilde el konuluyor" diye konuştu.

 Çini, "Çin hükümetinin soykırıma dönüşen uygulamaları nedeniyle her yıl binlerce Müslümanın hayatını kaybettiğini" öne sürerek, "Buradan Çin'e sesleniyoruz, Doğu Türkistan'a insanlık dışı baskı uygulamaktan, ümmeti yaralamaktan, insan haklarını çiğnemekten din ve vicdan hürriyetini gasp etmekten bir an önce vazgeç" dedi.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı