Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Çin'in Ankara Büyükelçiliği önünde, Müslümanlara yönelik uygulamalar protesto edildi

Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik uygulamaları Çin'in Ankara Büyükelçiliği önünde protesto edildi.

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği ve Türkiye'de yaşayan Uygurların da katıldığı protestoda, göstericilerin büyükelçiliğin bulunduğu sokağa girmesine izin verilmedi.

Sokağın girişine siyah çelenk bırakılırken, göstericilerle emniyet güçleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Ellerinde Türk ve Uygur bayrakları taşıyan göstericiler, pankart açarak Çin aleyhine sloganlar attı. 

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, burada yaptığı konuşmada, 6 yıl önce Urumçi olaylarında hayatlarını kaybedenleri anmak ve yaşanan katliamın unutulmadığını göstermek için büyükelçilik önünde toplandıklarını bellirterek, "5 Temmuz 2009'da Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi sokaklarını kana bulayan Çin devleti ve onun silahlandırdığı paramiliter Çinliler tarafından, binlerce Uygur Türkü kardeşimiz şehit edilmiş, aylarca devam eden olaylarda Doğu Türkistan adeta bir açık hava hapishanesine çevrilmiş soydaşlarımız dünyanın gözü önünde yeni bir katliamla baş başa kalmıştır" dedi.

Çin'in 6 yıl önce yaşanan bu katliamın sorumlusu olması gerekirken, mazlum ve masum binlerce insanı tutukladığı ve oluşturduğu sözde mahkemelerde yüzlerce Türk'ün idam ve ömür boyu hapsine hüküm verdiğini savunan Tümtürk, şunları kaydetti:

"Masum ve mazlum Doğu Türkistanlı soydaşlarımızın hesabı gün gelecek elbet katil Çin devletinden sorulacaktır. O nedenle bugün Urumçi yarın 'Barın, Gulca, Hoten' diyeceğiz ve yine katil Çin devletinin önünde hesap sormak için soydaşlarımıza yapılanları unutmadığımızı göstermek için burada olacağız. Halkımızın inancına, kültürüne, tarihine ve sosyo-ekonomik yaşamına her geçen gün balta vuran ve Doğu Türkistan topraklarını terörize eden Çin devletinin vuku bulan her olay sonrasında yaptığı etnik çatışma veya radikal terörizm safsatasına dünya ve insanlık artık toktur."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı