Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Müslümanlara yönelik saldırı ve uygulamalar, Özgür-Der üyelerince Çin Büyükelçiliği önünde protesto edildi

ANKARA (AA) - Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik saldırı ve uygulamaları, Çin Büyükelçiliği önünde protesto edildi.

Büyükelçilik önünde toplanan Özgür-Der üyeleri, Türk ve Doğu Türkistan bayrağı ile "Kahrolsun emperyalist Çin, yaşasın Doğu Türkistanlı Müslümanların mücadelesi" yazılı pankart açtı, "Türkistan halkı yalnız değildir" ve "Yaşasın ümmet dayanışması" sloganları attı.

Gruptakiler adına yapılan açıklamada, dernek olarak zulme uğrayan Müslümanların yanında olmayı bir borç bildikleri, Mısır, Suriye ve Gazze'de olduğu gibi Çin'de de mazlumların yanında yer aldıkları belirtildi.

Açıklamada, "Çin tarafından Doğu Türkistan'da gerçekleştirilen hak ihlallerine karşı uluslararası kamuoyu ne yazık ki üç maymunu oynuyor. Çin'in artan ekonomik rolü dolayısıyla dünya nezdinde basit bir kınamaya dahi uğramaması Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da baskısını daha da artırmasına yol açıyor" ifadesi kullanıldı.

Uygur Özerk Bölgesi'nin güvenlik gerekçesiyle bağımsız gözlemcilerin araştırma ve denetimine kapalı tutulması da eleştirildi. Protestocular, tüm Müslümanları Doğu Türkistan'da yaşanan zulme duyarlı olmaya davet etti.

Açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup, daha sonra elçilik önünden ayrıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı