Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Bursa'da bazı sivil toplum kuruluşları, Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik uygulamalarını protesto etmek için simit ve ayranla iftar yaptı

 BURSA (AA) - Bursa'da bazı sivil toplum kuruluşları, Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik uygulamalarını protesto etmek için simit ve ayranla oruçlarını açtı.

Türkiye Kamu-Sen Bursa Temsilciliği, Milliyetçi Hareket Partisi ve Bursa Ülkü Ocakları mensubu bir grup, Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik uygulamalarını taşıdıkları pankartlarla slogan atarak protesto etti.

Şehreküstü Meydanı'nda toplanan grup adına açıklama yapan MHP Bursa İl Başkanı Yüksel Yılmaz, "Doğu Türkistan"da Müslümanların kan ağladığını, dünyanın kör, sağır ve dilsiz bir şekilde zulmü seyrettiğini söyledi.

Ramazanın manevi huzurunun yaşanmasını beklediklerini ifade eden Yılmaz, "Bu aziz ve mübarek günlerde dünyanın muhtelif bölgelerinde Müslümanlara karşı yapılan baskı, zulüm, işkence ve katliam haberleri bizleri derin üzüntüye sevk etmiştir" dedi.

Türkiye'nin, dünyanın neresinde olursa olsun, bütün soydaşlarına sahip çıkmak zorunda olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Ata yurdumuz Doğu Türkistan da katil Çin neredeyse her ramazan ayında geleneksel hale getirdiği, evrensel hukuku hiçe sayarak, kanun, kural tanımadan baskı ve yok etme politikalarını soydaşlarımıza karşı iyice artırmıştır. Müslümanların mücadelesini, sadece demokrasi ve insan hakları bağlamında değerlendiremeyiz. Milli ve dini kimlik ve sembolleri yok etmeye dönük bu saldırılar, Türklüğe ve İslam'a olan düşmanlığın bariz göstergesidir. Çin Türkistan'ın demografik yapısını değiştirmek için sözde kalkınma projeleri bahanesiyle kadim Türk şehirlerini yıkıp Türklere zulüm ve işkence ederek onları göçe zorlamaktadır. Bu baskılar, şiddetler, işkenceler ve katliamlarla nüfusun azalması ve Türk neslinin yok edilmesi hedeflenmektedir. Bu bir trajedidir. Bu bir soykırımdır. Bu bir insanlık suçudur. Dünyanın neresinde olursa olsun, başta kardeşlerimiz olmak üzere hiç kimsenin inancından, dilinden, kültüründen kavmi özelliğinden dolayı asimilasyona ve zulme tabi tutulmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin adalet, özgürlük ve kutsal bağımsızlık mücadelelerini sonuna kadar destekliyoruz." 

Basın açıklamasının ardından grup, Çin bayraklarını yaktı, Kent Meydanı'na yürüdü. Gruptakiler daha sonra dağıldı.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı