Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Budapeşte'de Türkler, Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik uygulamalarını protesto etti

BUDAPEŞTE (AA) - Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik uygulamaları, Budapeşte'de sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Çin Büyükelçiliği önünde toplanan grup adına Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Macaristan Temsilcisi Mehmet İnceoğlu yaptığı açıklamada, Doğu Türkistan'da Müslümanlar kan ağlarken, dünyanın kör, sağır ve dilsiz bir şekilde zulmü seyrettiğini söyledi.

 Uygur bölgesinin binlerce yıllık Türk yurdu olduğunu, en temel insani değer olan inanca saygının ayaklar altına alınarak, bölgedeki Türklerin ibadet etmelerinin engellendiğini belirten İnceoğlu, ''Binlerce yıldır Türk kardeşlerimizin yaşadığı bu topraklardan sürülmesi, zulme uğraması, katledilmesi bizi derinden yaralamaktadır. Türkler üzerinde uygulanan bu katliama dünya devletlerinin seyirci kalmasını asla kabul edemeyiz. Müslüman ve Türk olmayı başlı başına bir tehdit ve suç sayan Çin, Uygur gençlerini gözaltına almakta ve bu gözaltılar ya idam ya da işkence sonucunda katliamla sonuçlanıyor'' ifadelerini kullandı.

Çin'in her ramazan ayında baskı ve sindirme politikalarına yenilerini eklediğini, Uygur Türklerinin oruç tutmalarını engellemek için türlü zorluklar çıkardığına değinen İnceoğlu, ''Doğu Türkistanlı soydaşlarımızın milli ve manevi değerlerine karşı adete bir yıkım gerçekleştirilmekte. Ata yurdumuzdan hem Türk varlığı hem de Türk izleri silinmeye, yok edilmeye çalışılmaktadır'' dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı