Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Müslümanlara yönelik saldırı ve uygulamalar, Çorum'da 55 sivil toplum örgütünün bir araya gelmesiyle oluşturulan İnsani Değerler Platformu'nca protesto edildi

ÇORUM (AA) - Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik saldırı ve uygulamaları Çorum'da protesto edildi.

 Çorum'da 55 sivil toplum örgütünün bir araya gelmesiyle oluşturulan İnsani Değerler Platformu üyeleri valilik önünde toplandı.

Ellerinde bayraklarla Gazi Caddesi'nden Hürriyet Meydanı'na yürüyen grup, tekbir getirdi, Çin hükümeti aleyhine slogan attı.

Grup adına açıklama yapan Alperen Ocakları Çorum İl Başkanı Fatih Yücel, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin 18. yüzyıldan beri işgal altında olduğunu, Müslüman Uygur Türklerine karşı sürdürülen sistematik katliam ve asimilasyon politikalarının, şiddetle devam ettiğini söyledi.

Özellikle 1949'taki Çin Komünist Devrimi sonrasında söz konusu politikaların daha şiddetli şekilde sürdürüldüğünü anlatan Yücel, şöyle devam etti:

"Dinleri, dilleri, kimlikleri ortadan kaldırılmaya çalışılan bu halkın ülkelerinin adı bile Çin dilinde 'işgal edilmiş toprak' anlamına gelen 'Sincan' diye anılmaktadır. Ve ne yazık ki bizler dahi bütün dünyayla beraber bu adı kullanmaktayız. Bütün işgalci güçler gibi etnik temizlik ve katliama tabi tutulan Uygurların yaşadıkları bölgelere sistematik olarak yerleştirilmiş Çinliler, başta başşehir Urumçi olmak üzere bir çok şehirde nüfus çoğunluğunu sağlamış durumdalar. Çin Komünist Devrimi ile başlayan bu asimilasyon politikası sonucunda yüz bine yakın Müslüman Uygur'un cezaevlerinde olduğu ifade edilmektedir."

AK Parti Çorum milletvekilleri Salim Uslu ve Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt'un da katıldığı protesto eyleminde zulüm gören Müslümanlar için dua edildi. 

Daha sonra kentteki hayırseverler tarafından toplanan yaklaşık 20 ton gıda yüklü tır, Kayseri'de yaşayan mülteci Uygur Türklerine ulaştırılmak üzere yola çıktı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı