Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis'te Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslümanlara yönelik saldırıları protesto edildi

GAZİANTEP (AA) - Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik saldırı ve uygulamalar, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis'te protesto edildi. 

Gaziantep'te Yeşilsu Parkı'nda toplanan bir grup, ellerinde döviz ve bayraklarla "Müslüman uyuma, Doğu Türkistanlı kardeşlerini unutma", "Zulme karşı omuz omuza" ve "Zalimler için yaşasın cehennem" gibi sloganlar atarak Kırkayak Parkı'na kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Ülkü Ocakları Başkanı Mehmet Fuat Yozbatıran, Müslüman ve Türk olmayı tehdit gören Çin yönetiminin, Uygur gençlerini sorgusuz sualsiz gözaltına aldığını, bu gözaltıların ya idam ya da işkenceyle sonuçlandığını söyledi.

İnsan hakları savunucularının, Yahudi, Ermeni, Fransız, Ezidi olduğu zaman ayağa kalktığını ifade eden Yozbatıran, "Bu demokrasi şarlatanları, bizim gibi inanan, bizim gibi yaşayan soydaşlarımızın uğradığı zulmün karşısında kör, sağır ve lal olmuşlardır" dedi.

MHP İl Başkanı Ali Muhittin Taşdoğan da dünyanın Müslüman Türklere yapılan bu zulümleri görmezden geldiğini belirterek, "Biz Türk Milleti olarak nereden geldiğimizi, nasıl geldiğimizi biliyoruz. Çin sarayını 40 çeriyle basan Kürşad'ın torunları bir gün bu katliamları gözünüze sokacaktır" şeklinde konuştu. 

- Adıyaman

 Adıyaman'da da Demokrasi parkı önünde toplanan Türkiye Kamu - Sen üyeleri Çin'in Müslümanlara yaptığı uygulamayı protesto etti.

Türkiye Kamu - Sen Adıyaman Temsilcisi Şemsettin Ağar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin devletinin yıllardır işgal ettiği Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndesistematik katliamların gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Bu katliama sessiz kalan her kurum, örgüt ve ülkenin işlenen bu insanlık suçuna ortak olacağını anlatan Ağar, "İnsanlık katledilmeden, yaşanan trajedi daha da büyümeden Türk hükümetini, İslam alemini ve Birleşmiş Milletler örgütünü, bu vahşeti durdurmak üzere harekete geçirmeye ve etkili tedbirler almaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Grup, yapılan açıklamanın ardından dağıldı.

- Kahramanmaraş 

Ülkü Ocakları üyeleri, ellerinde bayraklarla dernek binası önünden Atatürk Meydanı'na yürüdü.

Grup adına açıklama yapan Ülkü Ocakları İl Başkanı Mesut Kaplan, soydaşlara sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Grup, açıklamanın ardından slogan atarak dağıldı.

- Kilis 

MHP ve Kilis Ülkü Ocakları mensubu bir grup, Hacı Cümbüş Camisi önünde toplandı. Grup, taşıdıkları dövizlerle Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Ülkü Ocakları Başkanı İbrahim Halil Yılmaz, ramazan ayında Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde sırf oruç tuttuklarından dolayı şehit edilen soydaşlar için toplandıklarını söyledi.

Grup açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldı. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı