Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Özgür-Der üyeleri, Fatih'teki Saraçhane Parkı'nda protesto gösterisi düzenledi

İSTANBUL (AA) - Özgür-Der üyeleri, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslümanlara yönelik baskıları artıran Çin'i protesto etti.

Fatih'teki Saraçhane Parkı'nda toplanan grup, tekbirler getirip Çin aleyhinde sloganlar atarak, "Kahrolsun emperyalist Çin" ve "Sömürüye, işgale, katliama karşı çık" pankartları açtı.

Grup adına konuşan Özgür-Der Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Türkmen, "acı, eziyet ve zulüm altında olan Doğu Türkistan'ın İslam dünyasının bir parçasını oluşturduğunu ve bu bölgedeki Müslümanların baskı altında yaşadığını" ifade etti.

Çin'in önceleri komünizmle hareket ettiğini vurgulayan Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün ise ekonomik liberalizm yolunda kalkınmaya çalışan kapitalist ve din düşmanı bir Çin var. Avrupa ve Amerika'daki islamofobikler gibi, bugünkü Çin emperyalizmi ve zulmü de Çin'deki İslami aidiyetleri tasfiye etmeye, edemiyorsa da alt kimliğe indirgemeye çalışıyor. Çin, sömürgeci Avrupalıların ümmet coğrafyasında işgalle başlattığı zulüm gibi Müslümanlara benzer zulümleri icra ediyor. Müslümanların tarihi bağlarını kopartmak için üç defa alfabesi değiştirildi. Türkiye ile irtibat kurmasınlar diye Arap alfabesi kullandırılıyor. Camileri, medreseleri, vakıfları büyük ölçüde kapatıldı." 

Tüm Müslümanları Çin'de yaşanan zulme karşı çıkmaya çağıran Türkmen, hükümetlerin Çin ile ilişkilerini askıya almaları gerektiğini söyledi.  

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı