Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalara tepkiler

Bursa, Balıkesir ve Afyonkarahisar'da Memur-Sen'e bağlı sendikaların üyeleri protesto gösterisi düzenledi

Bursa, Balıkesir ve Afyonkarahisar'da, Memur Sendikaları Konfederasyonuna (Memur-Sen) bağlı sendikaların üyeleri, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik uygulamaları protesto etti.

Bursa'daki Şehreküstü Meydanı'nda toplanan ve vatandaşların da destek verdiği grup, Çin aleyhine sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Numan Şeker, Çin hükümetinin soykırıma dönüşen uygulamaları nedeniyle her yıl yüzlerce Müslümanın hayatını kaybettiğini söyledi.

Dünyanın buna seyirci kaldığını belirten Şeker, şöyle konuştu:

"Bölgeden sağlıklı haber alınamadığı gibi yardım kuruluşlarının bölgeye girmesi de engellenmektedir. Bölgenin dünya ile bağı kesilerek bu şekilde karantinaya alınması, durumun vahametiyle ilgili endişelerimizi artırmaktadır. Çin, Doğu Türkistan'da olup bitenleri, gerçek haber ve bilgilerin üstünü zorla örttürmektedir. Güdümündeki medyayı dizginleyerek kör ve sağır duruma getirmektedir. Gerçekleri kontrol ederek ustaca ve sinsice gizlemektedir. Çin'in bu sahtekarlığı bütün dünyaca bilinmektedir. Kapalı devre zulümler devam ederken dünyanın sessizliğinden cesaret alan Çin, her güne yeni bir katliamla başlıyor. 15 günde Çin'in resmi verilerine göre onlarca, insan hakları kuruluşlarına göre yüzlerce Müslüman yaşamını yitirdi, binlercesi cezaevine konuldu. Kahrolsun faşist Çin, kahrolsun bu zulme gözlerini kapatanlar."

Grup, açıklamanın ardından bir süre daha slogan atıp dağıldı.

- Balıkesir

Balıkesir'de, Alihikmetpaşa Meydanı'nda bir araya gelen grup adına açıklama yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Ahmet Gür bölgedeki Türklerin sadece dini inançları ve Türk kimliklerinden dolayı sistematik olarak baskı ve zulüm gördüğünü vurguladı.

Çin mallarının boykot edilmesi çağrısı da yapılan eylem, tekbir getirilmesiyle sona erdi.

- Afyonkarahisar

Memur-Sen Afyonkarahisar Şube Başkanı Abdullah Çelik, PTT Başmüdürlüğü binası önünde toplanan grup adına yaptığı konuşmada, geçmişte Çeçenlerin Ruslardan gördüğü zulmün aynısını Çinlilerin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaptığını dile getirdi.

Dünyanın bu zulme göz yumduğunu vurgulayan Çelik, "Doğu Türkistan meselesi sadece Uygurların bir sorunu olarak görülmemeli ve vicdan sahibi insanlar bu meseleyi sahiplenmelidir. Doğu Türkistan'daki vahşet, alçaklık ve soykırımı protesto etmek için 'boykot' çağrısı yapıyoruz. Çin, Doğu Türkistanlılara esir muamelesi yapmakta ve onlara türlü zulümleri reva görmekte. Kapsamlı bir boykotla yaşananların hesabını sormaya başlayalım" diye konuştu.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı