Silopi'deki darbe girişimi davası

Silopi'deki darbe girişimi davası

Şırnak'ın Silopi ilçesinde konuşlu Özel Kuvvetler Harekat Üssü'nde yaşananlara ilişkin, haklarında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıla kadar hapis cezası istenen 14'ü tutuklu 19 sanığın yargılanmasına devam edildi- Dönemin Özel Kuvvetler Komutanı Kor

GAZİANTEP (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Şırnak'ın Silopi ilçesinde konuşlu Özel Kuvvetler Harekat Üssü'nde (ÖKHÜ) yaşananlara ilişkin, haklarında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıla kadar hapis cezası istenen 14'ü tutuklu 19 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Gaziantep 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı. Duruşmada, Başbakanlık ve TBMM adına katılan avukatlar da hazır bulundu.

Davanın ikinci duruşması, tanıkların dinlenmesiyle başladı.

Duruşmada ayrıca tanık sıfatıyla dönemin Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'nın ifadesi okundu.

Aksakallı, şunları kaydetti:

"O dönem 1. Özel Kuvvetler Komutanı ve Silopi ÖKHÜ Komutanı olan Semih Terzi ile saat 00.30 civarında muhtemelen Diyarbakır'dan, Ankara'ya hareketi esnasında görüştüm. Koruma astsubayım irtibat kurdu. Terzi alaylı konuşunca telefonu aldım ve kendisine 'memleketi felakete sürüklüyorsunuz. Ne yapıyorsunuz' dedim. Bu hitabıma karşı 'anlaşılmıyor, duyulmuyor' diyerek telefonu kapattı. O dönem Irak'ın Selahattin kasabasında bulunan 3. Özel Kuvvetler Tugayı Komutanı Tuğgeneral Halil Soysal'ı ayarak, Terzi ve onunla hareket eden personelin ihanet içinde olduklarını, güvenlik alması için Silopi'ye gitmesini, emir komutayı almasını ve darbecileri etkisiz hale getirmesini emrettim. Silopi'deki bir askerden aldığım bilgi, karargahı Celal Koca'nın (tutuklu sanık) emir komuta ettiğini, darbeye yönelik eylemde bulunduğunu, bu nedenle bu kişiye Halil Soysal'ın gelip emir komutayı alacağını, fırsat bulması halinde Celal Koca'yı derdest etmesin istedim."

Eski Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı olan ve başka dosyadan tutuklu olan Ahmet Otal, duruşmada tanık olarak dinlendi.

Semih Terzi'yi gıyabında tanıdığını belirten Otal, "Hakkari'de görev yaptığı sırada Mayıs ayında yaralı asker tahliyesiyle ilgili görüşmüştük. O tarihte helikopter gönderememiştim. O yaralı askerin şehit olduğunu öğrendik. Terzi, 14 Temmuz'da beni tekrar aradı ve rahatsızlığını söyledi. Ben de yetkinin bende olmadığını söyledim ve iki generale yakışmayacak şekilde konuşma geçti." dedi.

Mahkeme Başkanı Akın Akkaya'nın "Aradan 1,5 ay geçmiş neden aramak için bu kadar beklemiş olabilir" sorusu üzerine Otal, "Bilmiyorum" yanıtını verdi.

Sanıklar Celal Koca ya da Murat Temiz ile görüşmesi olmadığını belirten Otal, Mahkeme Başkanı Akkaya'nın "Semih Terzi ile aranızda haberci yazışmaları var?" demesi üzerine şunları söyledi:

"Kabul etmiyorum. Ben yakalandığım gün makam telefonunu savcılığa verdim. Gerekli incelemeler yapılabilirdi. Böyle bir şey iddia ediliyor ama bana ait değildir."

- "Helikopterin sesinden anlaşılmıyordu"

Otal, dönemin Van Asayiş Kolordu Komutanı olan 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel'i derdest etmek isteyen helikopterdeki askerlere ilişkin, "İkmalden haberim olsaydı hazırlık yaptırırdım. Tugay komutanı ikmal için uğraşmaz. Ancak dönemin tümen komutanı aradığında, helikopteri sorduğunda durumu öğrendim ve kendisine helikopterin ikmal için geldiğini ve geri gideceğini söyledim. Tümen komutanı bu sırada bana 'helikopter insin, eğer inmezse vurun' şeklinde emir verdi. Bu görüşmeyi yaparken helikopterin kalkma sesi geldi. Daha sonra telefonum çaldı, helikopter sesinden tam anlaşılmıyordu ancak iddianameden öğrendiğim kadarıyla arayanın İsmail Çevik (tutuklu sanık) olduğunu öğrendim. Arayan kişiye helikopteri indirmesini söyledim ancak gürültüden dolayı birbirimizi anlayamadık. Helikopterin uçuş güzergahında bana bağlı karakol olmadığı için helikopteri vurmaları konusunda bir emir vermedim ancak tümen komutanı kendine bağlı diğer birliklere bu emri vermiş." diye konuştu.

Başka bir dosyadan tutuklu bulunan Ferhat Özdemir de Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanarak tanık sıfatıyla dinlendi.

Silopi ÖKHÜ'de 15 temmuz günü istirahatli olduğunu savunan Özdemir, şöyle devam etti:

"Rutin eğitimler vardı. Habur sınır kapısındaki olay bildiğim kadarıyla Halil Paşa, Kuzey Irak’tan Silopi’ye gelmek istemiş. Sınır kapısında Koray N. (tutuksuz sanık), aldığı emir uyarınca kimsenin içeriye girmesine izin vermemiş. Zekai Paşa'nın emir astsubayı arandıktan sonra Zekai Paşa'nın emriyle ÖKHÜ’yü Halil Paşa'nın teslim alacağını söylemesi üzerine kapıdan geçişe izin verildiğini birçok kişiden duyduk. Tim olayıyla ilgili olarak da 2 subay 6 astsubay helikopterde yüksek değerli hedef (YDG) olduğunu ve PKK’lı bir teröristi almaya gittiklerini duydum. O gün ben istirahatli olduğum için her şey normal geliyordu. Celal Koca tarafından akşam toplantı yapıldığını duymadım. Darbe girişiminden saat 21.00-22.00 sıralarında öğrendik."

Duruşmaya ara verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :