Silopi’de kayyum görevlendirilmeden önce vatandaşların arsalarına el konulduğu ortaya çıktı

Silopi’de kayyum görevlendirilmeden önce vatandaşların arsalarına el konulduğu ortaya çıktı

Şırnak'ın Silopi İlçe Belediyesi, belediyenin İçişleri Bakanlığınca kayyum görevlendirilmeden önce partili olmayan vatandaşların arsalarına el koyduğunu...

Şırnak'ın Silopi İlçe Belediyesi, belediyenin İçişleri Bakanlığınca kayyum görevlendirilmeden önce partili olmayan vatandaşların arsalarına el koyduğunu ortaya koydu. Belediyeden yapılan açıklamada, "HDP ve türevi partiler döneminde benzer şekilde yüzlerce satış gerçekleştirildiği belgeleriyle belediye arşivimizde mevcuttur" denildi.

İçişleri Bakanlığınca kayyum görevlendirilen Silopi Belediyesi, arsa satışlarıyla ilgili belediyenin yolsuzluk yaptığı iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, belediyeye başkan vekili görevlendirilmesi yapılmadan önceki dönemlerde, çeşitli zamanlarda yapılan imar uygulamalarıyla birçok vatandaşın kullanımında olan ve fiilen belediye hizmetlerinde kullanılmayan arsalara el konulduğuna dikkat çekilerek, vatandaşların mağduriyetine neden olunduğu vurgulandı. Önceki yönetimin, özellikle kendi partilerine yandaş olmayan vatandaşların arsalarını seçtiğinin kaydedildiği açıklamada, "Turan Bilen ve Faysal Efe'ye satılan arsalar için 26 Mart 2010 tarih ve 25 sayılı encümen kararı ile söz konusu bölgede 3194 sayılı İmar Kanunu 18. Madde ve ilgili maddeler uyarınca imar uygulaması yapılmıştır. Bu uygulama sonucu Turan Bilen'e ait arsa belediye adına tescil edilmiş, Faysal Efe'ye satılan arsa ise bu karar ile park alanı olarak ayrılmıştır. 10 Şubat 2011 tarih ve 8 sayılı meclis kararı ile Faysal Efe'ye ait arsa konut alanına dönüştürülmüştür. Söz konusu arsa park alanı olarak belediye kullanımına alınmış, bir yıl içerisinde konut alanı haline getirilmiştir. İlgili vatandaşlar fiili olarak kendi kullanımında olan arsaları satın almak için başvuruda bulunmuşlardır. Vatandaşların başvurusu üzerine Turan Bilen'e satılan arsa için 7 Aralık 2016 tarih ve 60 sayılı belediye meclis kararı ile satışına karar verilmiştir. Meclis kararı sonucu bedel takdir komisyonu kurulmuş, Mal Müdürlüğü, Belediye Emlak Servisi ve ilçede çalışan emlakçılardan alınan fiyatların ortalaması alınarak fiyat tespiti yapılmıştır. Arsa satışı ilan edilmiş, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun ilgili maddeleri uyarınca pazarlık usulü ihaleye istekliler davet edilmiştir. 4 Mayıs 2017 tarihli encümen toplantısında ihale yapılmış ve söz konusu arsa Turan Bilen'e satılmıştır" denildi.

Faysal Efe'ye satılan arsa için 9 Mayıs 2018 "de 29 nolu meclis kararı ile satış için encümene yetki verildiğinin bildirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Meclis kararı sonucu bedel takdir komisyonu kurulmuş, Mal Müdürlüğü, Belediye Emlak Servisi ve ilçede çalışan emlakçılardan alınan fiyatların ortalaması alınarak fiyat tespiti yapılmıştır. Arsa satışı ilan edilmiş, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun ilgili maddeleri uyarınca pazarlık usulü ihaleye istekliler davet edilmiştir. 18 Haziran 2018 tarihli encümen toplantısında ihale yapılmış ve söz konusu arsa Faysal Efe'ye satılmıştır. Hasan Taşkın'ın sahip olduğu şirkete satılan arsanın ise 5 Nisan 2017 tarih ve 26 sayılı meclis kararı ile belediyenin hissedarı olduğu ve fiilen şirketin kullanımında olan 2 bin 235 metrekarelik arsa, hissedar olunan Sertaş Petrol ve Tarım Ürünleri Nakliye Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine satışının yapılması için encümene yetki verilmiştir. Aynı usulle değer tespiti yapılmış, hissedara tebligat yapılmış, tespit edilen değer üzerinden 14 Nisan 2017 tarih ve 37 sayılı encümen kararıyla hissedara satışı yapılmıştır."

Haber sitelerinde yer aldığı gibi kamu arazisi ya da başka şahıslara ait arazilerin rant karşılığı satıldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığının vurgulandığı açıklamada, "Yapılan satışlarla vatandaşın öncesinde kendilerine ait olan ve fiili olarak kullandıkları arsaları mağduriyetleri göz önünde bulundurularak yasal süreçler uygulanarak satışları gerçekleştirilmiştir. HDP ve türevi partiler döneminde benzer şekilde yüzlerce satış gerçekleştirildiği belgeleriyle belediye arşivimizde mevcuttur" ifadelerine yer verildi.

Kaynak:Haber Kaynağı