Silifke’de Yörüklerin sorunu masaya yatırıldı

Silifke’de Yörüklerin sorunu masaya yatırıldı

Mersin'in Silifke ilçesinde, Güneydoğum Derneği ve Göç Eden Sarıkeçililer Derneği tarafından, 'Toros Yörüklerinin yaşamsal sorunları' adlı panel düzenlenerek, Yörüklerin günümüzdeki yaşadıkları sorunlar masaya yatırıldı.

Mersin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Döndü Can’ın yönettiği panele, Göç Eden Sarıkeçililer Derneği Başkanı İbrahim Yagal, Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz ve Konya İl Tarım Müdürlüğü'nden Sadık Oturanç panelist olarak katıldı. Panele, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Çetin, CHP İlçe Başkanı Bünyamin Uçar, Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Sucuka, Sivil Toplum Örgütü üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda Yörük izleyici olarak katıldı.
Yörük olmadığı halde Yörüklerin oyuyla meclise gittiğini ifade eden CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, “Türkiye’de ortaklaştığımız, ortak olan değerlerimize sahip çıktığımız sürece kimse bizim sırtımızı yere getiremez. Yörükler, Türkiye’nin ortak değeridir. Yörükler, Türkiye’nin en önemli kültür öğelerinden bir tanesidir. Yörükleri biz değerlendirirken bir parti penceresinden bakarsak çok büyük yanılgıya düşeriz. Yörüklerin sorunlarına elbette siyasi olarak da bakacağız. Ancak Yörüklerin sorunlarına bir parti penceresinden bakarsanız çok yanılırsınız. Yörüklerin sorunlarına insan ve vatandaş kimliği ile bakmak gerekiyor. Yörüklerimizin, bir kültürümüzün sayısı giderek azalıyor. 3 bin civarında Sarıkeçili Yörük kültürünü yürütmeye çalışıyor. Yörüklerin kültürünü sürdürebilmesi için önlerinin açılması gerekiyor” dedi.
Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, Silifke’de yaşayan ve zaman zaman Konya ile ülkenin değişik yörelerine yazın göçüp, sonbaharda Silifke’ye dönen ve bu döngüyü devam ettiren Yörükler olduğunu belirterek, "Bize iletilen aksaklıklar iletildiğinde çözmeye çalışıyoruz. Geldiklerinde yerleşme ve otlak alan sorunlarını bizlere de ilettiler ve çözüm üretmeye çalıştık. Devletimizin kurumlarının yaklaşımı sorun üretmek değil, karşılaşılan sorunları çözmektir. Bir tarafta keçi yetiştirirken, bir taraftan da bu hayvanlarında ormana vereceği zararları önleme ve mümkün olduğu kadar zarar vermeden bu faaliyeti devam ettirebilme gibi sorumluluğumuz var. Burada arz talep dengesini iyi oluşturmak durumundayız. Evet ormanlar hepimizin. Ormanlar sadece göçer Yörüklerinin değil. Bu dengeyi kurmamız gerekir. Kurumlarımızda bu göçerlerimizin ihtiyaç duyduğu alanları kendilerine tahsis etmeye çalışıyorlar. Nüfus işlemleri ile ilgili sıkıntıları var. Sabit bir adresleri yok. Kayıtları oluşamayabiliyor. Bunun da çözümü var. Belediyemiz ve nüfus müdürlüğümüzün birlikte hareket ederek çözebileceği sorunlardır. Göçerlerin en önemli sorunlarından biri de eğitim aşamasıdır. Bazı çocukların eğitiminin aksadığı olduğunu gördük. Yörük vatandaşlarımızdan da en önemli talebimiz, çocuklarının eğitim alanında ihmal edilmemesidir. Silifke’de yaşayan her bir bireyin her sorunu bizi devlet olarak ilgilendirir. O problemleri çözmek gibi bir sorumluluğumuz ve zorunluluğumuz var. Bu çalıştayda tespit edilecek bütün sorunların çözümü noktasında başta kaymakamlık olarak ben ve bütün kamu ve kuruluşlarımız gerekeni yapacaktır" diye konuştu.
Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, kendisinin de bir Yörük çocuğu olduğunu hatırlatarak, "Toroslardan geldik. Bir Yörük çocuğu olarak Silifke Belediye Başkanı olmaktan da onur ve gurur duyuyorum. Atatürk’ün sözünü hepimiz biliriz. 'Toroslara bir bakın, orada bir Yörük çadırı varsa, o yürük çadırından bir duman çıkıyorsa, bu ülkeyi kimse yenemez.' Yıl 2016 ve bizim Yörük kardeşlerimize en çok ihtiyaç duyduğumuz dönem. Oğuz boyları olarak ilk defa Anadolu’ya ayak basmışlar. Anadolu’ya Türklüğü getirmişler. Anadolu’ya Müslümanlığı getirmişler ve günümüzde de ayakta durmaya çalışıyorlar. Modern hayatın getirdiği bazı zorlamalar var. Yörüklerin konar göçerlikten konar hale gelmeleri anlamında ama Yörüklük bir yaşam biçimi değil aynı zamanda bir kültürdür. Korumamız gereken bir kültürdür. Bu güne kadar birlikteydik ve bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Panelist olarak katılan Göç Eden Sarıkeçililer Derneği Başkanı İbrahim Yagal, Yörüklerin genel sorunları dile getirdi. Yagal, ulaşım, konaklama ve nüfus işlemleri,otlak alanlarının azlığı, kıl keçisinin tanıtım eksikliği, eğitim ve yem fiyatlarının yüksek oluşu gibi sorunların, Yörüklerin temel sorunları olduğunu söyledi. "Böylesine önemli bir kültürü yaşayanlar olarak her geçen gün sayımız giderek azalıyor, bu değerlere sahip çıkılmasını istiyoruz" diyen Yagal, “Konar göçerlerin son temsilcileriyiz. Bizler bazı planlar yapılırken bizlerinde düşünülmesini istiyoruz. Dün geçtiğimiz bir yerden bu gün geçemiyoruz. Ya da bir yıl önce geldiğimiz bir alana bugün göçemiyoruz. Çocuklarımız çoğu zaman eğitimden yoksun kalıyor. Lütfen planları bizleri düşünerek de yapın” dedi.
Kültür Merkezinde düzenlenen panel soru cevap kısmıyla son bulurken, Yörükler ve panele misafir

olarak katılanlar yaşadıkları ve karşılaştıkları sorunları dile getirdiler. iha