Silah sesiyle oruçlarını açıyorlar

Silah sesiyle oruçlarını açıyorlar

Muş'un Kozma Dağı ve Şenyayla bölgesindeki yaylacılar, ramazan ayında iftar saatinin geldiğini iftar topu ve ezan sesi yerine, silah atışıyla birbirlerine haber veriyor

MUŞ (AA) - Muş'un Kozma Dağı ve Şenyayla bölgesindeki yaylacılar, iftar vaktinin geldiğini top atışı ve ezan sesi yerine, silah atarak birbirlerine haber veriyor.

Kent merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Kozma Dağı ve Şenyayla bölgesine her yıl farklı illerden gelerek hayvancılık faaliyetlerinde bulunan yaylacılar, burada yaklaşık 50 ayrı oba kurarak besicilik yapıyor.

Yaylacılar, yerleşim yerlerine uzak olan bölgede iftar saatini ise farklı bir uygulamayla birbirlerine duyuruyor. Yabani hayvanlardan korunmak amacıyla yanlarında bulunan silahları nöbetleşe kullanan vatandaşlar, iftar saatini de silah atışıyla birbirlerine duyuruyor.

Yaylacılardan Selahahttin Çelik, yayla yakınlarında hiçbir yerleşim yeri olmadığı için ezan sesini duymadıklarını ve bu nedenle oldukça zorlandıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Yaklaşık 17 saat güneş altında oruç tutuyoruz. Şehir merkezlerinde vakit geldiğinde iftar topu ateşlenip, ezan okunuyor. Ancak bizim böyle bir imkanımız yok. Biz de iftar vakitlerinde, farklı bir yöntem kullanıyoruz. Her gün farklı bir aile üyesi, herkesin duyabileceği bir yere çıkıp, saatini kontrol ettikten sonra silahıyla havaya birkaç el ateş ederek iftar vaktinin geldiğini bildiriyor."

Silahla ateş ederek iftar vaktinin geldiğini haber veren Mevlüt Çelik ise "Uzun yıllardır Şenyayla'ya geliyoruz. Burada tüm teknolojik imkanlardan uzak yaşıyoruz. Çevrede de herhangi bir yerleşim yeri olmaması ve çadırların birbirinden uzak olması nedeniyle bu şekilde iftar saatini duyuruyoruz" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı